Evenimentul Zilei > International > Ambasadorul Chinei în Marea Britanie a fost convocat de Ministerul de Externe din cauza situației din Taiwan
Ambasadorul Chinei în Marea Britanie a fost convocat de Ministerul de Externe din cauza situației din Taiwan

Ambasadorul Chinei în Marea Britanie a fost convocat de Ministerul de Externe din cauza situației din Taiwan

Ambasadorul Chinei în Marea Britanie a fost chemat la Ministerul de Externe din cauza „escaladării agresive și de amploare” a conflictului din Taiwan.

Secretarul de Externe, Liz Truss, a declarat că le-a ordonat oficialilor să-l cheme pe ambasadorul Zheng Zeguang pentru a explica acțiunile țării sale din ultimele zile, având loc lansări de rachete și exerciții în spațiul aerian și maritim taiwanez. Mișcarea vine în momentul în care China părea să înceteze jocurile de război în apropierea insulei autonome, pe fondul tensiunilor mari dintre cele două părți.

Reacția Marii Britanii

Cu toate acestea, Beijingul a repetat amenințările militare, refuzând să excludă utilizarea forței împotriva Taiwanului, pe care îl pretinde ca fiind propriul său teritoriu. „Vom fi întotdeauna gata să răspundem prin folosirea forței sau a altor mijloace necesare la interferența forțelor externe sau la acțiuni radicale ale elementelor separatiste”, se arată într-un comunicat chinez. „Scopul nostru final este să asigurăm perspectivele reunificării pașnice a Chinei și să avansăm acest proces”.

China a susținut că acțiunile sale în jurul Taiwanului au fost determinate de o vizită pe insulă a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi. Taiwan spune că astfel de vizite sunt de rutină și că acesta a fost doar un pretext pentru China să aducă amenințări la adresa insulei.

Truss a declarat: „Marea Britanie și partenerii au condamnat în cei mai fermi termeni escaladarea conflictului în regiunea din jurul Taiwanului, așa cum se vede în declarația noastră recentă a G7. Am observat un comportament și o retorică din ce în ce mai agresivă de la Beijing, în ultimele luni, care amenință pacea și stabilitatea în regiune. Regatul Unit îndeamnă China să rezolve orice probleme prin mijloace pașnice, fără amenințarea sau utilizarea forței sau constrângerii”, potrivit Sky News.