Tensiunea în jurul Taiwanului devine noua normalitate

Tensiunea în jurul Taiwanului devine noua normalitate Sursa foto: Arhiva EVZ

Este încă prea devreme pentru a ști cum vor fi poziționate piesele de pe eşicher după escaladarea recentă în jurul Taiwanului, declanșată de vizita pe insulă a președintei Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi. Dar pare clar că nu vor reveni la ordinea anterioară. Deși oficial SUA afirmă că nimic nu s-a schimbat, simbolismul vizitei și vizibilitatea sa ridicată au creat un nou moment în disputa dintre cele mai mari puteri mondiale. Într-un scenariu care se maturiza deja în ultimele luni, tensiunile din jurul insulei ar trebui să devină noua normalitate. Niciuna dintre principalele piese ale jocului nu se potrivește pentru o detensionare pe termen mediu.

Nu înseamnă că un război este iminent sau chiar inevitabil, deoarece teoretic acesta nu interesează pe nimeni. Dar pericolul a crescut. În SUA, vizita lui Pelosi stabilește un nou nivel de confruntare ideologică cu China, iar orice politician mai moderat va risca să piardă voturi fiind văzut ca fiind complezent faţă de "amenințarea chineză". Președintele Joe Biden a dat chiar impresia că nu va fi în ton cu consensul anti-China, dând dovadă de prudență în privința vizitei. Dar există un amănunt: când și-a exprimat rezervele cu privire la decizia lui Pelosi, Biden nu a condamnat vizita în sine, ci doar a spus că nu este cel mai bun moment. 

De ambele părți există un anumit cinism al convenienței. Washingtonul cunoaşte foarte bine hipersensibilitatea chineză față de Taiwan și știa că vizita va ridica nivelul tensiunilor - adică, lucrurile nu vor rămâne la fel. Și Beijingul a preferat să ignore separarea puterilor în SUA, sugerând că în spatele vizitei lui Pelosi se află administraţia americană. Dar adevărul este că ceva s-a schimbat pentru China, de nevoie și ca urmare a opţiunii. Pe de o parte, nu putea fi scăzut tonul și să se arate fragilitate, după decenii în care reunificarea cu Taiwanul a rămas steagul naționalismului chinez. 

Vizita lui Pelosi "a fost un cadou" pentru guvernul chinez

A fost, de asemenea, ocazia de a transmite un mesaj dur nu doar SUA și altor țări interesate să pună sub semnul întrebării statutul Taiwanului, ci mai ales taiwanezilor care visează la o declarație de independență. Mai mult, percepția unei crize inițiate de o provocare americană a oferit Chinei șansa de a efectua o repetiție generală, cu exerciții militare în jurul Taiwanului la o scară ce cu greu ar fi fost posibilă până acum. Vizita lui Pelosi "a fost un cadou" pentru guvernul chinez, a declarat pentru această rubrică analistul Gal Luft, director al Institutului de Analiză a Securității Globale, cu sediul la Washington. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Luft estimează că aceste manevre vor deveni noua normalitate, ceea ce anunță o criză fără dată de încheiere. Există și alte opțiuni intermediare în afară de un plan de invazie. Pentru el, testele efectuate în ultimele zile indică faptul că una dintre alternativele luate în calcul de China este un fel de "blocadă transparentă", care ar servi drept forţă de descurajare în strâmtoare. Chiar și nedeclarată, o blocadă de facto a Taiwanului mărește probabilitatea de confruntare dacă marina chineză începe să intercepteze nave și zboruri ale SUA pentru a împiedica intrarea de arme pe insulă, sau chiar accidental sau prin erori de calcu. Suspendarea canalelor de dialog militar sporeşte pericolul. 

În ciuda diferențelor, este un scenariu care aminteşte de criza rachetelor din 1962, când președintele american John Kennedy a ordonat o blocare a Cubei pentru a împiedica trimiterea de rachete nucleare sovietice pe insulă, în cel mai tensionat moment al războiului rece. Americanii au evitat să vorbească despre o blocadă pentru a nu crea un "casus belli", situație care să justifice o declarație de război.În mod ironic, numele folosit la acea vreme pentru a izola Cuba este foarte familiar celor care trăiesc astăzi în China politicii COVID-zero: "carantină", notează oglobo.globo.com.

(Traducere Rador)