Conflict constituțional în Moldova. Igor Dodon nu mai ține cont de nimic

Conflict constituțional în Moldova. Igor Dodon nu mai ține cont de nimicIgor Dodon/ Sursa foto: psrm.md

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a fost transferat în subordinea Parlamentului. Președintele în funcție, Igor Dodon, a promulgat legea

Viitorul președinte din Republica Moldova, Maia Sandu, va avea mai puține prerogative la preluarea funcției, dat fiind că nu va mai coordona activitatea serviciului de informații. Preşedintele la final de mandat al Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat  o lege care prevede trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din subordinea şefului statului în cea a parlamentului.

Dodon a semnat decretul de promulgare deşi Curtea Constituţională a suspendat, luni, 7 decembrie, acţiunea legii respective până la pronunţarea unei decizii finale asupra acesteia, după cum relatează portalul Deschide.md.

Informaţia a fost confirmată chiar de şefa serviciului de presă al preşedinţiei de la Chişinău, Carmena Sterpu.

Constituționaliștii acuză o situație dubioasă

Igor Dodon nu avea nici un drept să promulge modificările la Legea cu privire la Serviciul de Informaţii şi Securitate din moment ce Curtea Constituţională a suspendat acţiunea acesteia până la decizia sa asupra fondului cauzei, a comentat pentru Radio Chişinău expertul în drept constituţional Alexandru Arsene.

Acum s-a creat o situaţie în care există două acte normative care se bat cap în cap - hotărârea Curţii Constituţionale şi decretul de promulgare a legii, susţine Alexandru Arsene, adăugând că, în acest caz, ar trebui să intervină de urgenţă Curtea Constituţională.

Legea contestată la Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis luni să suspende posibilitatea președintelui Igor Dodon de a promulga această lege până la momentul în care magistrații constituționali se vor pronunța cu privire la constituționalitatea sa.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova urmează să se întrunească și să examineze contestația depusă de un deputat al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco. Acesta a solicitat Curții să declare neconstituţională această lege prin care SIS trece în subordinea parlamentului. Deputatul Litvinenco a arătat în contestație că grupul parlamentar al socialiştilor, cel al Partidului „ȘOR” şi deputaţii Platformei „Pentru Moldova” au încălcat la 3 decembrie procedura de vot şi, implicit, Constituţia Republicii.