CONEXIUNI Stema de stat a României, iredentismul maghiar și biroul oval

CONEXIUNI   Stema de stat a României, iredentismul maghiar și biroul oval

CONEXIUNI Stema României poate fi perfectă din punct de vedere heraldic, genealogic sau academic, nu mă îndoiesc de erudiția sau de intenția bună, dar este o catastrofă din punctul de vedere al comunicării moderne. Un simbol vetust, de ev mediu, care arată că România este constituită din bucăți. Și că, la o adică, poate fi împărțită în aceste bucăți.

CONEXIUNI  În anul 1992, prin Legea nr. 102 din 21 septembrie au fost adoptate stema și sigiliul actual al României, lege amendată în anul 2016.

Stema reproduce aproape în totalitate, vezi https://www.google.ro/search?q=stema+romaniei&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwic9cPjwe3YAhUMbVAKHTSICkIQ_AUICigB&biw=1280&bih=890#imgrc=1DL9x2Y7kELejM  varianta mică din 1921 (cu excepția culorilor și a stemei dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen). Legea spune: „Stema României simbolizează statul român național, suveran și independent, unitar și indivizibil... ”.

În Constituția României se spune, Tilul I,  capitolul I, alianiatul (1) se arată:   Romania este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil.

CONEXIUNI  Și, ce vedem pe stema României? Simbolurile heraldice ale mai multor state, care s-au unit în decursul timpului, fiind locuite de același popor, de români.  Am arătat stema României multor străini, persoane cu cel puțin studii medii, în multele mele călătorii și i-am întrebat ce fel de stat este cel cu această stemă, unitar sau federal. Federal, mi-au răspuns toți, fără excepție. Sau, este un imperiu. I-am mai întrebat, a doua întrebare, ce fel de stat este monarhie, sau republică? S-au uitat ciudat la mine: este evident că este o monarhie, poate un imperiu a fost răspunsul lor. Cam o mie cinci sute de oameni, în ultimii 25 de ani au avut această reacție, din vreo 40 de țări.

Stema României poate fi perfectă din punct de vedere heraldic, istoric, sau academic, nu mă îndoiesc de erudiția sau de intenția bună, dar este o catastrofă din punctul de vedere al comunicării moderne. Un simbol vetust, de ev mediu, care arată că România este constituită din bucăți. Și că, la o adică, poate fi împărțită în aceste bucăți.

HOROSCOP  Iată cum este prezentată, pe scurt și fără coroana regală, in documentele oficiale de după 2016 Stema României: Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan. Pe cap poartă coroana de fier a Independenței Româmiei.

Pe pieptul acvilei se găsește scutul mic sfertuit cu insițiune:

a) în primul cartier este stema Țării Românești: pe albastru, o acvilă de aur cu ciocul și ghearele roșii, ținând în cioc o cruce ortodoxă de aur, însoțită de un soare de aur la dreapta și de o lună nouă de aur la stânga;

b) în cartierul doi este stema Moldovei: pe roșu, un cap de bour negru, însoțit de o stea de aur între coarne, cu cinci raze, de o roză cu cinci foi la dreapta și de o lună conturnată la stânga, ambele de argint;

c) în cartierul trei este stema Banatului și Olteniei: pe roșu, peste valuri naturale, un pod de aur cu două deschideri boltite, din care iese un leu de aur ținând un paloș în laba dreaptă din față; (niciodată cele două regiuni geopolitice nu au constitui un tot unitar, ba din contra n.a.)

d) în cartierul patru este stema Transilvaniei, cu Maramureșul și Crișana: un scut tăiat de un brâu roșu îngust; în partea superioară, pe albastru, o acvilă neagră cu ciocul de aur, ieșind din brâul despărțitor, însoțită de un soare de aur la dreapta, de o lună de argint conturată la stânga; în partea inferioară, pe aur, șapte turnuri roșii, crenelate, dispuse pe doua rânduri, patru și trei;

e) în insițiune sunt reprezentate ținuturile Mării Negre, (Dobrogea de Nord n.a.) pe albastru, doi delfini de aur afrontați, cu cozile ridicate.

CONEXIUNI  Această stemă este opera unui nobil maghiar, József Sebestyén de Keöpeczi (1878-1964) care a fost un eminent specialist în heraldică, artist heraldist şi un bun cunoscător al monumentelor transilvănene. Poate, cel mai bun din Europa, la timpul respectiv. El provenea dintr-o familie secuiască reformată, Joannes şi, prin el, tatăl său, Petrus Sebestyén de Keöpecz - fiind înobilaţi de principele Transilvaniei, Gabriel Báthory în 1682. József Sebestyén s-a născut la 12 noiembrie 1878 la Sic, în Covasna de astăzi. Vorbea cinci limbi europene și cunoștea latina medievală. De o erudție puțin obișnuită și de o politețe perfectă. Realizează în anul 1908 desenele pentru Stema de stat a Regatului Ungariei.

 

El a fost propus, după război, regelui Ferdinand de către Alexandru Tzigara Samurcaş. Sebestyén a fost invitat la Bucureşti, unde a discutat cu regele, apoi a realizat stema ţării în trei variante, mare, mijlocie şi mică. Stema a fost adoptată în 23 iulie 1921. Desenul heraldic al stemei, în trei variante, a apărut în Monitorul Oficial nr. 92, din 24 iulie 1921, iar desenul stemei mari, cu semnătura autografă a autorului – J. Sebestyén de Keöpecz – a fost publicat în cotidianul „Universul” din aceeaşi zi şi în revista „Ilustraţia”.

 

József Sebestyén a luat stema Transilvaniei de pe stema Ungariei și a pus-o pe stema României, dar a avut grijă să lase un câmp verde în locul stemei Transilvaniei, câmp în așteptare, în heraldică. Așa este și astăzi vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Ungaria#/media/File:Coat_of_arms_of_Hungary.svg  se așteaptă ca Transilvania să revină Ungariei.

József Sebestyén de Keöpeczi a fost un mare patriot maghiar. În anul 1941, în toamnă, nota: ”După cum merge războiul, o să se termină repede. România o să se întindă, cu siguranță, până la Don, o să înglobeze Crimeea și probabil că nu o să fie o problemă să retrocedeze Transilvania și ținuturile anexe (Banatul, Maramureșul și Crișana) către Ungaria. Această revenire a Transilvaniei la patria-mamă trebuie făcută în pace și în dreptate fără să se atingă de un fir de pe capul românilor. Am fost buni vecini o mie de ani!”  De asemenea, a protestat în scris, însă diplomatic, împotriva măcelurilor ungurilor contra țăranilor români.

 

CONEXIUNI  Acestă poziție l-a salvat de multe neplăceri când comuniștii au pus mâna pe putere în România și în Ungaria. L-au lăsat în pace să se ocupe de heraldică și de bisericile reformate din Transilvania. József Sebestyén de Keöpeczi s-a săvârșit din această viață la vârsta de 86 de ani, la 27 decembrie 1964. Se odihneşte în cimitirul Házsongárd din Cluj. În concordanţă cu menirea sa de heraldist, monumentul funerar este decorat cu stema nobiliară, de neam, a familiei Sebestyén, în basorelief.

 

Dar să nu pierdem din vedere faptul că el a făcut Stema României ca să aibă de unde să fie luată Transilvania, în ideea că România poate fi împărțită, că este făcută din bucăți.

 

Ce s-ar fi întâmplat dacă puterile Axei ar fi câștigat războiul? România, poate, s-ar fi întins mult către Est și Transilvania… Bună întrebare!

 

CONEXIUNI  Iredentismul maghiar se bazează și pe stema României. Stema este ca o capă roșie fluturată în fața unui taur furios. Iată, Transilvania este aici la mine, sîc, nu mai este la tine, tu ai doar un câmp verde, ce ar fi dacă ai cultiva acolo cartofi, sau ridichi! Păi cum să nu ceri crearea unei bucăți secuiești, unde sunt atâtea bucăți, mai merge una!

 

CONEXIUNI  Dreptul celui mai tare, celui cu mai mult noroc, celui sprijiit de cei mai tari… cam asta este toată filosofia și toată istoria. Roata istoriei se învârtește și morile zeilor macină rar, dar extrem de fin.

 

24 martie 1999. O zi de miercuri. București. Ateneul român. Prima Gală a Premiilor de Excelență ale Romaniei. Președintele țării, primul ministru, o bună parte din guvern, oameni bogați, oameni puternici, oameni bogați și puternici, ofițeri superioari, creatori, artiști, ingineri, arhitecți, sportivi – ce avea mai bun România în momentul respectiv. Sala Ateneului era plină, plină. Pe la mijlocul evenimentului se produce o mișcare în sală. Întâi s-a fofilat președintele țării, domnul Emil Constantinescu, apoi primul ministru, miniștrii, ofiteri superiori. Doi bărbați, care se cunoșteau, se întâlnesc în hall. Ce se întâmplă?  Nu ți-a sunat mobilul? Nu, îl am închis. Deschide-l, americanii au început să-i bombardeze pe sârbi, e război, e lată rău.

 

22 martie 1999. Două zile mai devreme, o zi de luni. Washington, DC, SUA. Casa Albă, biroul oval. De ce este oval? Ca să nu vorbească lumea pe la colțuri! Președintele Clinton în fața ministrului apărării, a departamentului de stat și a încă trei persoane. Să înceapă imediat loviturile aeriene de descurajare în România! - spune președintele SUA. Tăcere în grupul miniștrilor. Unul dintre ei, îndrăznește: În România, domnule președinte? Cred că nu este România, spune Bill, am un lapsus, tot o țară din Balcani cu o stema ca un pampon de cheerleaders, făcută din bucăți! În Iugoslavia, completează șeful state department, acolo este război civil. Tot o țară din bucăți, își motivează Bill Clinton confuzia.

 

Poate fi un banc, hai să zicem că este teoria conspirației, dar jamaicanul care mi-a povestit era foarte amuzat. Și când el este amuzat înseamnă că ascultă muzică reggae și spune adevărul.

 

CONEXIUNI  Ce-i de făcut? Să luăm exemplu de la țările făcute din bucăți dar care nu se laudă cu asta, sunt un tot unitar, un stat modern și stema lor arată acest lucru, un singur simbol, nu bucăți, blazoane istorice anacronice ale unor țări care nu mai există! Iată Federația Rusă: https://ro.wikipedia.org/wiki/Rusia#/media/File:Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation. Republica Federală Germania:  https://ro.wikipedia.org/wiki/Germania#/media/File:Coat_of_arms_of_Germany.svg .  Statele Unite ale Americii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Germania#/media/File:Coat_of_arms_of_Germany.svg

Câștigătoare pentru mine este stema Poloniei:  https://ro.wikipedia.org/wiki/Polonia#/media/File:Coat_of_arms_of_Poland-official.png. Un singur simbol, care arată o țară unitară și indivizibilă. Nu mă deranjează deloc coroana regală de pe fruntea vulturului. Are și ea semnificația ei.

 

Și mai pilduitor este tridentul Ucrainei: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ucraina#/media/File:Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine.svg  Ucraina este un stat tânăr, făcut din bucăți, din șase părți distincte, în care trăiește o populație aparținânt a nouă națiuni și de trei religii diferite. Dar nu se laudă cu asta, nu și-a făcut o sorcovă de stemă cu blazoanele țărilor pe care le-a înglobat! Nu, ei sunt deștepți, chiar sunt, se recomandă ca un stat unitar, stema Ucrainei este un singur simbol, un trident. Un singur simbol, o singură voință, o singură națiune – asta înseamnă stat național, unitar și indivizibil.

La polul opus se situează stema Austro-Ungariei. Iată: https://ro.wikipedia.org/wiki/Austro-Ungaria#/media/File:Austria-Hungaria_transparency.png  Un imperiu, pe care istoria și cei mai puternici l-au împărțit în părțile componente, aflate pe stemă.

 

CONEXIUNI  Ce-i de făcut? Mai întreb odată. Și răspund tot eu. Stema României, cea actuală, nu reprezintă din punctul de vedere al comunicării moderne un stat unitar și indivizibil, ci poate fi interpretată o ofertă de împărțit. Cred că Stema României, în varianta actuală, este opera unor oameni foarte culți, foarte erudiți, heraldiști nec plus ultra - am discutat, demult, cu Paul Cernovodeanu despre asta, Dumnezeu să-l odihnească, între două călătorii ale mele. Dar Stema României este doar o întoarcere în trecut, în anul 1921, cu anunțate preferințe promonarhice. România anului 2018, o republică socială națională, unitară și indivizibilă se recomandă prin stema sa, adoptată de două ori de Parlament și ratificată de Președinte, ca o monarhie formată din mai multe state, gen Regatul Marii Britanii, a Scoției și a Irlandei de Nord.  

CONEXIUNI  Este cazul ca și România să devină un stat al secolului XXI. Dar, este mai mult decât atât. Sunt taine mari, heraldiștii și genealogiștii, unii dintre ei, le cunosc, de cum influențează drapelul de stat, stema și sigiliul unei țări spiritul poporului. Sunt simboluri sacre, de putere mare. Iată, stema Rusiei. Vulturul bicefal, dar pe scut, Sf.Gheorge omorând balaurul. Sf. Gheorge protejează Mama Rusie! – așa interpretează mujicul pravoslavnic făcându-și cruci până la pământ.

CONEXIUNI  Nu sunt iconoclast! Iată și propunerea mea pentru noua stemă a României, care să arate caracterul unitar și indivizibil al statului român. Vechiul vultur al românilor, de culoare aurie, pe un fond-scut roșu, galben și albastru și având, în centru, un scut cu crucea Sf. Andrei, protectorul României. Acvila romană republicană, SPQR. Simplu, fără o mie de simboluri, tenanți și alte amănunte heraldice, buzdugane și săbiuțe, care nu spun nimic, nimănui, cu atât mai mult omului de rând. Un grec îmi spunea: ce i-ați făcut vulturului vostru, i-ați ocupat ambele gheare și i-ați umplut și pliscul! Nu mai este liber nici să vorbească…

Luați model după stema Poloniei, ei au fost împărțiți de trei ori, parcă, și știu să se recomande acum, cu un singur simbol, ca o țară care nu poate fi împărțită!

CONEXIUNI  Stema și drapelul României nu au simboluri sacre de protecție. S-a făcut o încercare, o cruciuliță aurie în pliscul vulturului. Tot o revenire în istorie, de la Țara Românească, Valahia, mai exact. Dar este un simbol decăzut, crucea lui Iisus nu era de aur. Știu ceea ce simbolizează cruciulița de aur, dar nu îmi place, nu este în spiritul unui popor creștin. Uitați-vă la flamura glorioasă a Marii Britanii. Cele două cruci de pe drapel spun: Iisus și Sf. Andrei protejează pe britanici! Crucile de pe steagurile Greciei, Suediei, Norvegiei etc spun același lucru: Domnul ne protejează! Drapelul Israelului poartă un simbol de mare putere: Steaua lui David. De când drapelul flutură, providența a salvat miraculos statul Israel de mai multe ori.

Sunt simboluri care funcționează prin psihicul poporului. Cred că faptul că suntem așa de dezbinați și de disperați provine și din faptul că în subconștient s-a fixat că suntem diferiți, după cum arată și stema.

CONEXIUNI  Repet, din punct de vedere istoric și heraldistic, stema este cea care este. Dar, repet, din nou, din punct de vedere al comunicării moderne face un mare deserviciu României și poporului român. Nimeni nu are un heraldist alături care să-l lămurească semnificația fiecărui element din foarte bogata simbolistică a stemei României. Apoi nimeni nu are timp pentru lucruri complicate, medievale. Cred că nici cei care ordonă bombardamentele nu au alături un heraldist, un genealogist sau un specialist în sigilii. Ei știu doar că este o stemă făcută din bucăți, ceea ce reprezintă un stat făcut din bucăți.

Cred că este momentul ca România să-și asume istoria, cu bunele și cu relele ei, dar să nu mai trăiască în trecut, să devină ceea ce este, de fapt, o republică socială, națională, unitară și indivizibilă. Așa cum scrie în Constituție. Un stat al secolului XXI.