Conectarea sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel românesc, în atenția miniștrilor ambelor state

Conectarea sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel românesc, în atenția miniștrilor ambelor stateMiniștrii energiei din România și RM, Sebastian Burduja și Victor Parlicov / Sursa foto: Ministerul energiei al RM

Republica Moldova. La solicitarea Ministerului Energiei din Republica Moldova, o echipă de experți din cadrul Ministerului Energiei din România, specializați în pregătirea și gestionarea programelor și proiectelor de investiții cu fonduri europene, în audit, corp de control și antifraudă se află la Chișinău, până la finele lunii octombrie. Experții oferă asistență tehnică Ministerului Energiei din Republica Moldova, în procesul de punere în practică a criteriilor de aderare la UE.

Sursa foto: Ministerul energiei al RM

Miniștrii energiei din România și Republica Moldova au semnat un memorandum de înțelegere pe domeniul inovațiilor

Cu ocazia vizitei a echipei de specialiști din București, cei doi miniștri din Republica Moldova și România au încheiat, azi, la Chișinău, un Memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea de parteneriate și promovarea inovării în domeniul energiei. Documentul prevede asigurarea unui mediu competitiv și inovator în sectorul energiei și a tehnologiilor curate în ambele state .

Sebastian Burduja, ministrul energiei din România, a evidențiat că toate proiectele pe domeniul energetic dintre România și Republica Moldova sunt vitale. Oficialul s-a referit, în primul rând, la construcția liniilor de interconexiune energetică. Sebastian Burduja a subliniat, de asemenea, importanța  fortificării a capacității de tranzit a gazelor prin gazoductul Iași-Ungheni.

Sursa foto: Ministerul energiei al RM

Ministrul Sebastian Burduja:

„Republica Moldova, un adevărat exemplu, din perspectiva inovării și digitalizării”

„Acum dorim să colaborăm pe domeniul inovațiilor, ca să putem cupla și posibilitatea de inovare. Republica Moldova poate fi considerată un adevărat exemplu, din perspectiva inovării și digitalizării. O mai bună rețetă de succes nu există, decât îmbinarea oportunităților sectorului energetic cu partea de inovare și start-upuri. Memorandumul semnat azi nu este doar o înțelegere. Creează bazele unei finanțări de start-upuri, inclusiv peste Prut”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei din România.

Victor Parlicov, ministrul energiei din Chișinău, a mulțumit omologului său pentru sprijinul constant din partea României. El a subliniat angajamentul Republicii Moldova de a continua conectarea sistemului său energetic cu cel românesc și integrarea în piața energetică europeană, obiectiv fixat până la finele anului 2029, se precizează în comunicatul oficial de azi.

 Republica Moldova, recunoscătoare României, pentru sprijin continuu, în procesul de aderare la UE

România sprijină Republica Moldova în domeniul energiei nu doar cu resursele necesare pentru a ține aprinse luminile în casele fraților de peste Prut, ci și prin cunoaștere și experiență. Le mulțumesc colegilor din Ministerul Energiei care, în această perioadă, oferă asistență tehnică omologilor din Republica Moldova, cu scopul de a avansa procesul de negociere și aderare la Uniunea Europeană”, a menționat ministrul Sebastian Burduja.

Cristina Pereteatcu, secretar de stat la Ministerul Energiei din Republica Moldova, a declarat: „Dorim să exprimăm profunda recunoștință pentru sprijinul acordat și pentru trimiterea, la Chișinău, a experților în administrația publică centrală, în vederea asistenței tehnice pe domeniul afacerilor europene. Acest lucru va contribui semnificativ la avansarea procesului de negociere și aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News