Avantajele Republicii Moldova, odată cu aderarea la UE. Evoluțiile fără precedent de la 1918 încoace

Avantajele Republicii Moldova, odată cu aderarea la UE. Evoluțiile fără precedent de la 1918 încoace

Din 2007, de la aderarea României la UE, standardul de viață al cetățenilor a crescut de peste cinci ori. Produsul intern brut (PIB, indicatorul situației economice al unei națiuni) față de 2006, cu un an înaintea aderării, a crescut de trei ori, a explicat Răzvan Cotovelea, profesor de la Școala Națională de Științe Politice Administrative din București și fost coordonator național al asistenței nerambursabile a României, în cadrul emisiunii „Impact Global”, de la TVR Moldova.

Salariile și pensiile în România au crescut de trei ori

În 2006, România avea un PIB de 97 miliarde de euro. Anul trecut, țara noastră a avut un PIB de 320 de miliarde de euro, poziționându-se pe locul 11 în Europa, depășind Portugalia, Grecia ș. a. țări. Investițiile străine în România au crescut față de momentul aderării de peste două ori și jumătate, ajungând la o cifră record de aproximativ 20 miliarde de euro, cu impact incredibil asupra creșterilor salariale.

Răzvan Cotovelea, profesor de la ȘNȘPA / Sursa foto: Facebook

Creșterea bunăstării fără precedent, de la 1918 încoace

„În mediul privat, avem un salariu mediu pe economie de aproximativ 1000 de euro. Cât privește funcționarii publici, angajații din armată, poliție, servicii, magistrații, profesorii, toate categoriile de bugetari ai statului român au avut creșteri salariale de peste trei ori față de momentul aderării.

Să amintim și cele peste 90 de miliarde de euro, fonduri de dezvoltare, primite gratuit de la Comisia Europeană. În anii 2021-2027, România are circa 90,2 miliarde euro pentru investiții în dezvoltare, transporturi, infrastructura de autostrăzi, căi ferate, porturi, energie, întreprinderi mici și mijlocii, cercetare, autorități publice locale.

Sunt orașe în România, care au atras din momentul aderării și până acum, aproape 1 miliard de euro, fonduri gratuite pentru dezvoltare. Exemplele pot continua. O asemenea dezvoltare economică și o creștere a bunăstării ca cea din prezent, de la aderare încoace, România n-a avut niciodată, din 1918 încoace, de la momentul înființării ca stat independent și suveran”, a declarat Răzvan Cotovelea, pentru același canal media.

Cel mai important producător de gaze naturale din Europa, din 2027

În ceea ce privește securitatea energetică și economică a României, mai ales, în ultimii ani, Răzvan Cotovelea a spus  că România este conectată prin Bulgaria și Ungaria, la marile rețele europene de transport al energiei electrice și în mod similar din punctul de vedere al gazelor metan.

„Nu se întâmplă să avem mari probleme în furnizarea energiei electrice și a gazelor pentru populație. Mai mult decât atât, România devine cel mai important producător de gaze naturale din Europa, începând cu anul 2027. Adică, din 2026, deja prin Nord Stream, vom începe să exportăm gaz metan, pentru că vom avea mult mai mult decât nevoile țării noastre. De aceea, vom beneficia nu doar de o siguranță, ci și de o securitate absolută.

Am devenit exportatori de gaz metan și, de asemenea, producem suficientă energie electrică, cât să susținem și alte economii, cum ar fi cea a Bulgariei,  Ungariei. Putem în totalitate să sprijinim economia Republicii Moldova, prin transferul de energie electrică din România. Se lucrează la noi interconexiuni cu Republica Moldova”, a relatat fostul coordonator național al asistenței nerambursabile a României.

Exporturi fără bariere, pe toate piețele europene

Când Republica Moldova va intra în UE, și ea va beneficia de fonduri gratuite nerambursabile, de ordinul miliardelor, pentru dezvoltarea rețelelor de energie electrică și a distribuției. „Făcând parte dintr-o piață comună, România nu achită niciun fel de taxe vamale sau accize. Oriunde în UE, toți producătorii noștri pot să exporte fără bariere, pe toate piețele europene. Aceasta înseamnă piața unică europeană. Tot ce produce o țară se poate exporta în UE și viceversa.

Din anul viitor, în Republica Moldova, vor ajunge granturi pentru întreprinderile mici, medii și pentru cele mari. Este un lucru fenomenal!

Avantajele aderării sunt incomensurabile. Nu este dificil și nici riscant să faci parte din cea mai puternică structură europeană politică și economică. Dacă ar mai avea loc un referendum în România, ca și data trecută, m-aș trezi iarăși la ora opt dimineața și aș vota pentru aderarea la UE. Pentru că este viitorul meu și al viitorilor concetățeni de a trăi într-o țară cu mult mai prosperă și mai sigură”, a mai declarat Răzvan Cotovelea, pentru TVR Moldova.

Revista presei