Conducerea OpenAI, sub vizorul autorităților din SUA

Conducerea OpenAI, sub vizorul autorităților din SUA Sursă foto: Dreamstime

Comisia pentru bursă și valori mobiliare (SEC) investighează comunicările interne ale CEO-ului OpenAI, Sam Altman, în cadrul unei investigații privind posibila inducere în eroare a investitorilor companiei, conform informațiilor furnizate de Wall Street Journal și citate de Reuters.

Autoritatea de reglementare a pieței de capital a solicitat înregistrări interne de la actualii și foștii oficiali și directori ai companiei OpenAI, care a creat ChatGPT. De asemenea, în luna decembrie, autoritatea a trimis o citație către companie în legătură cu această chestiune.

De ce a început investigația

Investigația a fost declanșată în urma deciziei fostului consiliu OpenAI, din noiembrie, de a-l destitui pe Altman din funcția de CEO și de a-l înlătura din consiliu.

Consiliul de administrație al startupului non-profit de atunci a explicat că "a ajuns la concluzia că nu a fost constant sincer în comunicările sale către consiliul de administrație, ceea ce a împiedicat capacitatea acestuia de a-și îndeplini responsabilitățile".

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit publicației The Wall Street Journal, unele surse au descris investigația ca fiind un răspuns previzibil la declarația fostului consiliu din noiembrie. Articolul a adăugat, citând o sursă, că SEC nu a indicat nicio declarație sau comunicare specifică a lui Altman pe care să le considere înșelătoare.

OpenAI

OpenAI. Sursa foto: Dreamstime.com

Schimbări în conducere

Altman s-a întors în funcția de CEO doar câteva zile după ce a fost înlăturat, iar OpenAI a anunțat un nou consiliu, avându-l pe fostul co-CEO al Salesforce, Bret Taylor, în calitate de președinte. Oficialii SEC din New York au cerut ca unii directori superiori ai OpenAI să păstreze documentele interne în timp ce conduc investigația, conform informațiilor raportate de WSJ. Ancheta survine în timp ce Altman se află în discuții pentru a strânge miliarde de dolari pentru o afacere cu cipuri.

De asemenea, OpenAI a încheiat recent un acord care evaluează compania susținută de Microsoft la 80 de miliarde de dolari sau mai mult, conform unui raport al New York Times din începutul acestei luni. SEC a refuzat să comenteze posibila investigație, în timp ce OpenAI și Microsoft nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii ale Reuters.

Cu ce se ocupă OpenAI

OpenAI este un institut de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, format din corporația cu scop lucrativ OpenAI LP și compania-mamă, organizația non-profit OpenAI Inc. Considerată un concurent al lui DeepMind, compania desfășoară cercetări în domeniul IA cu scopul declarat de a promova și dezvolta IA prietenoasă într-un mod care să aducă beneficii întregii omeniri. Organizația a fost fondată la San Francisco la sfârșitul anului 2015 de Elon Musk, Sam Altman și alții, care au promis împreună un miliard de dolari SUA. Musk a demisionat din consiliul de administrație în februarie 2018, dar a rămas finanțator. În 2019, OpenAI LP a primit o investiție de 1 miliard de dolari SUA din partea Microsoft.