Primul robot-copil din istorie. Cercetătorii chinezi l-au creat pe Tong Tong

Primul robot-copil din istorie. Cercetătorii chinezi l-au creat pe Tong Tong Robotul-copil există. Sursa Foto- Dreamstime

Tong Tong, care înseamnă “fetiță”, este primul copil AI din lume. A fost prezentat de cercetătorii de la Institutul de Inteligență Artificială Generală din Beijing (BIGAI). Potrivit creatorilor săi, copilul AI poate să-și stabilească singur sarcini, să învețe autonom și să exploreze mediul înconjurător.

Robotul-copil Tong Tong, deși arată și se comportă ca o fetiță, această entitate robotică ar putea fi următoarea mare descoperire în domeniul inteligenței artificiale (AI). 

Robotul Tong Tong a fost dezvăluit la Expoziția de Frontieră a Tehnologiei Inteligenței Artificiale Generale care a avut loc la Beijing la sfârșitul lunii ianuarie.

Spre deosebire de roboții alimentați cu AI din filmele ca Terminator, Tong Tong nu are o formă fizică. În schimb, inteligența sa artificială există și funcționează într-un mediu virtual cu care este capabilă să interacționeze.

Ne puteți urmări și pe Google News
Tong Tong, robotul-copil.

Tong Tong, robotul-copil. Sursa Foto- BIGAI

Tong Tong, robotul-copil

Creatorii spun că Tong Tong afișează inteligența și abilitățile unui copil de trei sau patru ani. Potrivit unui raport de la South China Morning Post, vizitatorii conferinței au putut să vorbească cu Tong Tong și să-i atribuie sarcini.

De exemplu, cerându-i lui Tong Tong să facă ordine, ar putea aranja un tablou poziționat strâmb. Dacă tabloul este prea sus, ea va căuta un scaun pentru a se sui ca să  putea ajungă, fără ajutor extern.

Dacă o persoană varsă laptele pe podea, Tong Tong ar putea deduce că podeaua trebuie curățată și va căuta  un prosop pentru a șterge.

Robotul-copil care are inteligența unui copil de 4 ani

Cea mai unică caracteristică a lui Tong Tong este capacitatea sa de a-și atribui singură sarcini. Chatboții cu AI ca ChatGPT sau Bard Google răspund doar la sarcinile stabilite de utilizatorii umani și nu acționează decât dacă sunt întrebați explicit.

Acest lucru înseamnă că nici măcar cei mai avansați roboți nu acționează într-un mod cu adevărat autonom. Unii roboți umanoizi alimentați cu AI, ca Ameca, considerat „cel mai avansat robot umanoid din lume” fiindcă poate reproduce expresii umane faciale,  funcționează cu un sistem „uman în buclă” în care o persoană trebuie să-i dea instrucțiuni pentru ca ea să le execute.

Dacă o persoană străină îi va atinge nasul lui Ameca cu degetul, ea își va exprima indignarea, generând o expresie facială supărăcioasă. Apoi, își va folosi mâna robotică pentru a îndepărta degetul persoanei. Dacă cineva o va insulta pe Ameca, își va exprima furia pe plan verbal, atenționând persoana în cauză că „are un limbaj ofensator” și va genera o expresie facială furioasă.

Dar Tong Tong îndeplinește unele sarcini de una singură, precum Alphie din filmul ,,The Creator". O persoană poate să-i dea autorizația finală, fără a-i stabili  parametrii.

Roboți ca în filmul „The Creator”?

Potrivit BIGAI, Tong Tong este capabil să definească noi sarcini pentru ea însăși,  pe baza valorilor și a bunului simț al oamenilor.

Videoclipul postat de BIGAI transmite că Tong Tong posedă o minte și se străduiește să înțeleagă bunul simț predat de oameni. Poate discerne binele de rău, își exprimă atitudinea în diverse situații și are puterea de a modela viitorul.

La expoziție, directorul BIGAI, Zhu Songchun, a dezvăluit că „testul Tong” este menit să înlocuiască testul Turing pentru inteligența artificială.