Condamnat la șase ani pentru mită cu BMW-uri, Chelu a dispărut.
- Marian Păv ăla şc
- 12 septembrie 2014, 00:00
Fostul apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, Cătălin Chelu, a fost dat în urmărire națională. Acesta a fugit după ce a primit o condamnare cu executare.
Omul de afaceri Cătălin Chelu, care a oferit cea mai spectaculoasă mită - două BMW X6 cu portbagajul plin cu bani, nu este de găsit de polițiștii care îl caută în toată țara pentru a-l duce la penitenciar. În această săptămână, fostul apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel București. Pedeapsa a fost primită în Dosarul „Mită la Ministerul de Interne”, în care Chelu a fost prins în flagrant când voia să-l mituiască pe secretarul de stat Dan Fătuloiu, cu bunuri și bani.
„Nu, nu a ajuns în penitenciar. Cătălin Chelu nu a fost întemnințat. Polițiștii trebuie să pună în aplicare mandatul de aducere. După ce va fi găsit, va fi încarcerat la penitenciarul de pe raza domiciuliului”, ni s-a transmis de la Administrația Penitenciarelor din România.
Ipoteză: a fugit în Republica Moldova
Surprinzător sau nu, la domiciliul omului de afaceri din Galați, polițiștii nu l-au găsit pe proaspătul condamnat definitiv. Angajații Ministerului de Interne nu au dat de urma omului de afaceri nici la celelalte adrese pe care acesta și familia sa le dețin în municipiul de la Dunăre. Prin urmare, a fost dat în urmărire naţională. Datele lui au fost transmise către toate inspectoratele de poliţie judeţene din ţară.
Dacă poliţiştii vor ajunge la concluzia că omul de afaceri nu mai este în ţară, vor fi demarate procedurile pentru ca el să fie dat în urmărire internațională.
De altfel, publicația locală „Viața Liberă” speculează că acesta ar fi ieșit din România și ar fi în Republica Moldova sau Iordania. În statul vecin, Cătălin Chelu ar avea mai multe proprietăți și afaceri, mai adaugă aceeași publicație. Despre Iordania se cunoaște că nu are tratat de extrădare cu România. Aici a fugit și Boe Boenică, suspect că ar fi coordonat o grupare interlopă.
Case, mașini și bani
Reamintim că omul de afaceri a fost trimis în judecată în acest caz în decembrie 2010. Cătălin Chelu a fost acuzat de dare de mită și cumpărare de influență, iar Niţache Ştefan Badea, Cristi Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu, apropiaţii săi, de complicitate la dare de mită.
Asta după ce Direcția Națională Anticorupție a organizat un flagrant chiar în sediul MAI, când Cătălin Chelu ar fi încercat să-i ofere lui Fătuloiu două case, două BMW-uri X6 lăsate în parcarea ministerului, și 50.000 de euro, puși în portbagajul unuia dintre cele două automobile. Omul de afaceri dorea ca secretarul de stat să-l scape de câteva dosare aflate în lucru la unităţi de Parchet, între care şi DIICOT.
A început ca mogul local la Cony-Sat
Prima afacere a lui Chelu a fost cea cu servicii prin cablu tv, realizând rețeaua Cony-Sat. Apoi a intrat în rândul copiilor de casă ai lui Ilie Plătică Vidovici, fost senator de Galați, și s-a ocupat de privatizări mai mult sau mai puțin dubioase. Intra în posesia firmelor prin majorări de capital cu cuie supraevaluate. La începutul anilor 2000, s-a mutat în Capitală și a devenit un om de încredere al lui Vântu. A fost foarte activ pe piața bursieră din România, înființând și o societate de brokeraj.
O sută de condamnați au dispărut pentru a nu sta după gratii
Poliția Română are dați în urmărire în jur de o sută de condamnați, care nu sunt de găsit pentru a-și săvârși pedeapsa cu închisoarea.
Eliberat din greșeală
Pe primul loc pe lista condamnaților dați dispăruți se află Marin Adrian Botez, zis „Țâță”, condamnat definitiv pentru tentativa de asasinare a unui rival. Acesta a fost eliberat din greșeală din arest, în acest an, deși avea de ispășit 12 ani de închisoare, iar apoi a dispărut. Pentru această eroare, şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu, a fost demis.
Locul doi este ocupat de sirianul Zaher Iskandarani. Acesta a fost dat în urmărire națională, pentru a fi încarcerat după ce a fost condamnat definitiv, în aprilie, de Curtea de Apel București, la cinci ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală și contrabandă cu tigări.
Printre cei care fug de executarea pedepsei se află și fostul lider al revoluționarilor brașoveni, Dorin Lazăr Maior. Despre acesta se bănuiește că se află în Emiratele Arabe Unite.
Maior a plecat din ţară la sfârşitul anului trecut, înainte ca magistraţii Tribunalului Târgu Mureş să-l condamne la șapte ani de închisoare pentru șantaj. Liderul Blocului Național al Revoluționarilor a fost acuzat în dosarul Romexterra că a șantajat doi oameni de afaceri și pe directorul băncii.