Confederațiile patronale jubilează. Deputații au votat. Măsura vizează mii de angajați
- Iulia Moise
- 11 martie 2021, 17:16
Concordia salută adoptarea de către Camera Deputaţilor a amendamentelor ce fac operabilă măsura de reducere a timpului de muncă.
Confederaţia Concordia salută adoptarea de către Camera Deputaţilor a amendamentelor care fac operabilă măsura de reducere a timpului de muncă, dezbătute de sindicate, patronate, reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi membrii tuturor partidelor parlamentare, a anunţat joi organizaţia.
Astfel, companiile vor putea adapta în manieră flexibilă durata timpului de muncă al salariaţilor, cu acordul sindicatelor sau reprezentanţilor salariaţilor, dacă intervin dificultăţi generate de pandemie, iar statul va sprijini angajaţii prin compensarea unei părţi din reducerea salarială.
„Această măsură era cu atât mai necesară cu cât multe sectoare se confruntă cu reduceri semnificative de activitate din cauza pandemiei. Una dintre acestea a fost determinată de criza semiconductorilor, care a afectat multiple industrii, reprezentând momentul în care partenerii sociali au demonstrat că pot găsi şi implementa rapid soluţii pentru problemele care ameninţă atât angajaţii, cât şi angajatorii”, se menţionează în comunicat.
Criza globală de componente electronice a luat prin surprindere toţi producătorii internaţionali, iar pagubele generate s-ar putea ridica la 61 de miliarde de dolari anul acesta, a mai spurs sursa citată.
Concordia salută adoptarea amendamentelor care fac operabilă măsura de reducere a timpului de muncă
„Pentru a reduce riscurile, a fost nevoie de măsuri rapide, în sprijinul companiilor şi al angajaţilor. În timp record, partenerii sociali au înţeles momentul excepţional în care ne aflăm şi au acţionat rapid pentru ca daunele să fie minimizate. A fost nevoie de o lună pentru un acord şi votul final. Măsurile vizează situaţii extraordinare şi au caracter temporar, iar actualizarea legislaţiei care priveşte munca cu timp redus răspunde nevoilor angajatorilor şi protejează drepturile angajaţilor”, se mai spune în comunicat.
Reprezentnații Concordia au mai spus că pandemia a accelerat volatilitatea pieţei muncii şi a creat situaţii neîntâlnite până acum, iar rezolvarea acestora nu poate veni decât printr-un dialog onest şi susţinut între partenerii sociali şi autorităţi.
Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partener de dialog social, reprezentativă la nivel naţional. Cu un total de peste 350.000 de angajaţi în peste 1.800 de firme mari şi mici, cu capital străin şi autohton, Concordia este singura organizaţie patronală din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).