Concluzie surprinzătoare: Oamenii fericiţi mor mai repede decât stresaţii
- Cristina Lica
- 20 aprilie 2011, 16:32
Stresul şi grijile nu sunt atât de "păcătoase" pe cât se credea. Optimiştii, delăsătorii, timizii, leneşii şi nefericiţii în plan sentimental trăiesc mai puţin, aceasta este concluzia unui nou studiu realizat în Statele Unite.
Zeci de ani, stresul a fost blamat pentru apariţia cancerului, reducerea neuronilor şi scurtarea vieţii. Acum, s-a descoperit că stresul este sănătos, de fapt, spun cercetătorii americani, care şi-au publicat studiul în cartea "The Longevity Project". Rutina nu este cheia longevităţii, ci adrenalina, iar persoanele serioase şi echilibrate trăiesc mai mult decât persoanele foarte optimiste.
Studiul care i-a luat prin surprindere şi pe autorii lui a fost efectat pe un eşantion de 1500 de voluntari californieni, de-a lungul a opt decenii.
1. Există mai multe tipuri de stres. Persoanele sâcăite şi hărţuite permanent de şef la locul de muncă "experimentează" stres negativ. Şi persoanele care îşi iubesc munca sunt stresate, însă "stresul" lor este pozitiv şi, ca atare, inofensiv. Studiul a demonstrat că cele mai longevive persoane au fost absorbite de muncă şi carieră.
2. Contactul cu cei din jur. Persoanele care au o viaţă socială activă, care ies cu prietenii regulat, care se sprijină şi se ajută trăiesc mai mult decât cei timizi şi izolaţi. Pentru cei timizi, cercetătorii recomandă reţelele sociale şi voluntariatul.
3. Câinele nu trebuie să fie cel mai bun prieten al omului. Animalele de companie sunt iubitoare, dar nu trebuie să înlocuiască contactul uman. "Posesorii" unui animal de companie nu trăiesc mai mult decât ceilalţi. Cei care au renunţat la prieteni în favoarea câinelui, au trăit mai puţin decât cei care au ales prietenii "adevăraţi".
4. Grijile sunt productive. Persoanele care se îngrijorează repede şi peste măsură trăiesc mai mult decât cei care "se culcă pe-o ureche". "Când vă faceţi griji, creaţi scenarii, faceţi planuri, vă gândiţi la soluţii. Grijile sunt sănătoase şi productive. Este reconfortant să ştii că deţii controlul asupra situaţiilor. Însă, dacă vă îngrijorează pericolele iminente, atunci grijile pot fi periculoase", spune Leslie Martin, coautorul studiului.
5. Aveţi grijă pe cine luaţi de soţ/ie. Un mariaj fericit înseamnă viaţă lungă, însă un mariaj nefericit sau un divorţ scurtează semnificativ zilele. Deşi bărbaţii compensează mai uşor pierderea printr-o nouă căsătorie, femeile sunt predispuse la singurătate după divorţ. Totuşi, mai bine singur decât căsătorit nefericit, spun autorii.
6. Optimiştii mor mai repede. Optimismul excesiv dăunează grav sănătăţii, spun autorii studiului. " Dacă vă număraţi printre cei care cred că lucrurile se vor îndrepta din senin, trebuie să ştiţi că persoanele mereu vesele au trăit mai puţin, ceea ce este şocant", spun cercetătorii.
7. Dacă urâţi sala, nu mai mergeţi. Deşi exerciţiile fizice sunt sănătoase, mişcarea cu forţa generează stres "negativ".
8. Nu vă pensionaţi devreme. Foarte multe persoane cred că dacă se pensionează înainte de termen, se vor odihni şi vor trăi mai mult. Studiul arată însă contrariul. "Femeile şi bărbaţii productivi au trăit mai mult decât cei care s-au pensioant mai repede", adaugă autorii studiului.