Fără controale sau uniforme: „Bine ați venit în noua Sirie a Hts”

Fără controale sau uniforme: „Bine ați venit în noua Sirie a Hts”Atac în Siria. Sursa foto: Platforma X/CENTCOM

Fără controale sau uniforme: „Bine ați venit în noua Sirie a Hts”. „Bine ai venit, bine ai venit”.  Tânărul milițian – care spune că se numește Nader – își uneşte mâinile și își pleacă capul pentru a întări conceptul.

Noua Sirie de după căderea dictaturii lui Bashar al-Assad

Chipul lui exagerat de zâmbitor este a doua imagine simbolică a erei post-Assad. Prima, paradoxal, este cea a chipului serios și marțial al dictatorului care iese în evidență la poarta de intrare în Siria din Liban.

Este una dintre puținele imagini ale lui Assad care au scăpat de furia distructivă a rebelilor care au vizat în mod sistematic portretele omniprezente ale lui Bashar, acum exilat și cele ale tatălui său, Hafez.

Fâşii din ceea ce a mai rămas din portretul acestuia zac printre rămăşiţele a ceea ce a mai rămas din vamă. Birourile sunt distruse. Iar ghişeul pentru controlul documentelor este un morman de moloz.

Cum arată viața după dictatură și război civil

În locul lui se află Nader, în uniformă semimilitară și cu Kalașnikovul de rigoare.

Respinge cu un semn pașapoartele pe care i le oferă călătorii: nu știe ce să facă cu ele.

Timbrele și procedurile de intrare au fost anulate pe 8 decembrie.

În timp ce așteaptă ca cineva din galaxia insurgenților să indice direcția „noului curs”, milițianul se limitează așadar la un salut ceremonios, înainte de a se întoarce la camarazii săi.

Niciunul dintre ei nu are grade și însemne.

Noua Sirie și trecutul alături de Al Qaeda al Hts

Doar barba groasă, dar scurtă și bine îngrijită dezvăluie apartenența lui la Hayat Tahrir al-Sham (Hts), formațiunea islamistă născută dintr-o scindare a frontului jihadist al-Nusra.

Bărbile din epoca Qaedistă au fost scurtate, iar tunicile tradiționale au fost înlocuite cu pantaloni și bluze kaki pentru a indica schimbarea ritmului.

Cel puțin din punct de vedere estetic. În rest, o să vedem.

(Articol de Lucia Capuzzi, Avvenire; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)