Concluzie îngrijoratoare a cercetătorilor. Cine e marele vinovat pentru schimbările climatice

Concluzie îngrijoratoare a cercetătorilor. Cine e marele vinovat pentru schimbările climatice

În ultimii ani, se pare că sezonul incendiilor din Statele Unite continuă să devină mult mai lung și mai mortal. De fapt, anul acesta, California a suferit al doilea cel mai grav sezon al incendiilor din istoria statului, după ce au ars 2,5 milioane de acri în întreaga zonă.

O nouă cercetare, condusă de oameni de știință, întărește argumentul potrivit căruia schimbările climatice cauzate de om determină ca sezoanele incendiilor să fie mai lungi, această tendință fiind posibil să se agraveze în anii următori. 

„Mi-e teamă că sezoanele de incendii din ultimii ani sunt doar începutul a ceea ce va urma, din cauza schimbărilor climatice, iar societatea noastră nu este pregătită pentru creșterea rapidă a condițiilor care contribuie la incendiile”, a spus Rong Fu, un profesor de științe atmosferice și oceanice și autor al studiului.

Creșterea dramatică a distrugerilor cauzate de incendii a fost ușor de observat în datele de la US Geological Survey. „În cei șaptesprezece ani din 1984 până în 2000, suprafața arsă în unsprezece state a fost de 1,69 milioane de acri pe an. Pentru următorii șaptesprezece ani, până în 2018, suprafața arsă a fost de aproximativ 3,35 milioane de acri pe an”, se arată în comunicat. „Și în 2020, conform unui raport, cantitatea de pământ ars de incendiile de vegetație din Vest a atins 8,8 milioane de acri, o suprafață mai mare decât statul Maryland”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Omul devină o problemă pentru natură

În încheierea studiului, echipa de cercetare a aplicat inteligența artificială datelor despre climă și incendii într-un efort de a estima mai bine rolurile pe care schimbările climatice și alți factori le joacă în determinarea variabilei climatice legate de riscul incendiilor de vegetație, fiind vorba despre deficitul de presiune a vaporilor.

„Deficitul de presiune a vaporilor măsoară cantitatea de umiditate pe care aerul o poate păstra atunci când este saturat minus cantitatea de umiditate din aer. Când deficitul de presiune a vaporilor este mai mare, aerul poate atrage mai multă umiditate din sol și plante”, se arată în comunicat.

„Zonele arse de incendii, în special cele care nu sunt situate în apropierea zonelor urbane, tind să aibă deficite mari de presiune a vaporilor, condiții care sunt asociate cu aerul cald și uscat”, adaugă acesta.

Studiul a descoperit că șaizeci și opt de procente din creșterea deficitului de presiune a vaporilor în vestul Statelor Unite, din 1979 până în 2020, s-a datorat schimbărilor climatice cauzate de om. Restul de treizeci și doi la sută a fost probabil cauzat de schimbările naturale ale modelelor meteorologice.

„Rezultatele noastre sugerează că vestul Statelor Unite pare să fi depășit un prag critic, că încălzirea indusă de om este acum mai responsabilă pentru creșterea deficitului de presiune a vaporilor decât variațiile naturale ale circulației atmosferice. Analiza noastră arată că această schimbare a avut loc de la începutul secolului XXI, mult mai devreme decât am anticipat”, a menționat Fu.