Evenimentul Zilei > Actualitate > Concluzie alarmantă! Câte deșeuri de plastic au produs oamenii în ultimii 60 de ani
Concluzie alarmantă! Câte deșeuri de plastic au produs oamenii în ultimii 60 de ani

Concluzie alarmantă! Câte deșeuri de plastic au produs oamenii în ultimii 60 de ani

O echipă de cercetători americani au calculat cantitatea de plastic produsă din 1950 până acum. După 1950, plasticul a început să fie produs pe scară largă, devenind un material foarte utilizat pentru aproape orice. Nu-i de mirare astfel că în total oamenii au produs o cantitate uriaşă de plastic: 8.3 miliarde de tone.

Cantitatea este colosală, spune Roland Geyer, coordonatorul studiului, de la Universitatea California. Astfel, dacă am desfăşura cantitatea aceasta de deşeuri, am acoperi cât Argentina.

Experţii avertizează că jumătate din această cantitate de deşeuri a fost fabricată în ultimii 13 ani.

Plasticul este un material foarte ieftin, rezistent şi uşor de produs, putând fi folosit în orice domeniu. Din păcate însă, reciclarea lui este extrem de dificilă.

Cercetătorii au aflat că numai 9% din cantitatea produsă a fost reciclată până acum, iar 20% a fost incinerată. Restul a ajuns în râuri şi oceane, afectând grav mediul înconjurător.

Dacă nu se vor lua măsuri, până în anul 2050 vom produce 34 miliarde de tone de plastic, care risca să distrugă ireversibil mediul.

Cel puţin 600 de specii de animale sunt afectate de poluarea cu plastic. Inclusiv oamenii ajung să consume plastic, după ce acesta a ajuns sursa de hrană pentru vieţuitoarele marine pe care ei le consumă.