Concediul de odihnă. Aceste zile se taie. Ce trebuie să știe angajații

Concediul de odihnă. Aceste zile se taie. Ce trebuie să știe angajații Concediul de odihnă este un drept bine stabilit în Codul Muncii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Concediul de odihnă este un drept garantat pentru toți salariații din România, prin Codul Muncii. Perioadă minimă de concediu de odihnă este de 20 de zile și poate crește în funcție de vechimea în muncă și de alte sporuri care prevăd expres zile libere.

Cu toate astea, există și câteva excepții prevăzute de Codul Muncii, care vă pot reduce numărul de zile de concediu de odihnă, proporțional cu perioada lipsită de la serviciu.

Astfel, pentru zilele în care angajații lipsesc nemotivat de la locul de muncă, sau concediile fără plată, numărul de zile de concediu de odihnă se pot reduce proporțional cu perioada lipsită.

Concediul de odihna este de minim 20 de zile calendaristice.

Concediul de odihna este de minimum  20 de zile calendaristice. Sursa foto. EVZ

De exemplu, dacă un angajat a beneficiat de șase luni de concediu fără plată, este evident că durata concediului de odihnă se va reduce de la 20 de zile calendaristice, la zece zile calendaristice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și în cazul abesențelor nemotivate, situația este identică. Mai mult, specialiștii în Codul Muncii susțin că și în cazurile de absență motivată de la locul de muncă, dar nu mai mult de zece zile pe an, caz prevăzut de articolul 152, indice 2, salariatul va beneficia de o reducere a duratei concediului de odihnă.

” Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului”, se arată în Codul Muncii.

Și persoanele care s-au aflat pentru o vreme în șomaj tehnic plătit de angajator cu 75 la sută din salariul de bază, nu beneficiază de concediu întreg pentru anul în curs.

Concediul de odihnă este un drept fundamental

Alte situații prevăzute de Codul Muncii pentru reducerea concediului de odihnă, nu mai există, decât cele explicate mai sus.

Este foarte important de știut, că angajatorii nu vă pot reduce perioada de concediu de odihnă, cu de la sine putere, atunci când ați fost în concediu medical, de maternitate, cele de risc maternal, concediile paternale, concediile pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile de îngrijitor și zilele de absență pentru situații neprevăzute.

De asemenea nici concediu de studii, care oficial se numește concediu de formare profesională, care poate fi de maxim zece zile lucrătoare, în fiecare an, dar nici zilele libere legale, stabilite de lege în contractul colectiv de muncă, nu poate reduce perioada concediului de odihnă, nu pot scurta concediu oficial de conducere.