Multe dintre televiziunile și ziarele din SUA tratează  subiectul în mod partizan, în funcție de apartenența lor politică. Progresiștii pro-democrați (curentul majoritar) o numesc „o patrie a justiției rasiale”, conservatorii fideli lui Trump consideră că CHAZ este condusă de teroriști. Doar reporterul  Jason Rantz are pretenția că ne spune adevărul gol-goluț despre această Comună care amintește de coaliția anarhisto-marxistă care a condus Capitala Franței între 28 martie și  28 mai 1871.

Cum a apărut CHAZ?

„După câteva seri de proteste tensionate, violente, în zona din jurul Seattle Police Department’s East Precinct, primarul Jenny Durkan a luat decizia controversată de a înlătura baricadele  și a retrage ofițerii care apărau incinta. După ce aceștia și-au luat în grabă documentele importante,  echipamentele scumpe și obiectele personale, clădirea a fost abandonată complet. Activiștii au preluat-o.

Rezultatul este CHAZ, care a stârnit reacții diferite. Cei din dreapta cred că, în momentul în care pășești în zona autonomă, vei fi atacat. Președintele Donald Trump a scris recent pe Twitter  că CHAZ este condus de „teroriștii” care intenționează să ardă orașul. Din stânga, unii susțin că este o comună utopică în care sunt promovate idealurile  justiției sociale. Primarul Durkan a comparat-o cu o petrecere pe stradă  și a sugerat că poate reprezenta o „vară a iubirii”. Ziariștii de la New York Times au declarat-o „o patrie a justiției rasiale”.

Care e adevărul despre Comuna din Seattle?

Adevărul este la mijloc. CHAZ nu are un lider, ceea ce explică de ce s-a schimbat deja considerabil de la constituirea sa cu câteva zile în urmă. Deseori, CHAZ este condus de activiștii comunității din Seattle. Când consilierul socialist al orașului, Kshama Sawant, este la fața locului, încearcă să preia conducerea. Alteori, oameni care par să apară întâmplător  încep să țină discursuri și să emită proclamații.

 


Trump: Sper că George Floyd ne privește de sus. E grozav ce se întâmplă țării

Seattle, sub ocupația Rebelilor. Primărița se teme de „Invazia” lui Trump


Deși nu este periculos să intri, locul nu este prea pașnic. Oamenii Securității CHAZ, unii înarmați,  staționează la granițele fortificate cu baricade. Există o singură intrare pentru mașini, dar șoferii trebuie să ia mai întâi legătura  cu securitatea CHAZ. Un protestatar a spus că monitorizează cine intră și cine iese, căutând adepți ai supremației albe, despre care manifestanții cred că ar putea să apară pentru a face probleme.

În interior, albii sunt într-o majoritate covârșitoare, organizatorii și vorbitorii sunt, însă, afro-americani. În timpul zilei, locul  a devenit o atracție turistică. Localnicii se așează pe gazonul artificial al câmpului din apropiere, mâncând sau jucând frisbee.

În spatele parcului, un grup vag organizat a înființat o tabără de corturi și câteva grădini mici. O unitate medicală mobilă este parcată în apropierea pieței comunității, unde activiștii țin discursuri, iar un No Cop Co-op oferă gustări gratuite tuturor celor care le doresc (cu excepția polițiștilor, desigur).

Pe de altă parte, CHAZ este, de asemenea, un loc în care cei care se autoproclamă membri ai Antifa sau anarhiștii își fac veacul. Confruntările sunt frecvente. Sâmbăta trecută, un bărbat alb a început o luptă pe scenă, unde femeile afro-americane se pregăteau să vorbească despre experiențele lor.

Bărbatul, care a afirmat ulterior că i-a fost furat telefonul mobil, a fost pus imediat la pământ de organizatori și de securitatea CHAZ. Unul dintre organizatori a luat microfonul pentru a cere asistența „albilor care au experiență în securitate”, pentru că „nu este treaba oamenilor negri să se ocupe de această situație”. Polițiștii l-ar fi arestat. Fără ei, bărbatul a fost eliberat, Cinci minute mai târziu a început o nouă luptă, cu alți activiști.

Violența continuă!

Odată ce soarele apune, în CHAZ  crește frivolitatea (de exemplu, se joacă dodge-ball, o întrecere în care  tinerii încearcă să se lovescă unii pe alții cu mingea), dar au loc și multe derapaje violente. Săptămâna trecută, un bărbat a fost acuzat în mod nejustificat că a furat și aproape că  a fost bătut de un individ  ce părea să fie membru al securității CHAZ.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE