Editura Evenimentul si Capital

„COMPLICITATEA” lui Trump cu Rusia: Presa DĂ ÎNAPOIi!

Autor: | | 0 Comentarii | 1586 Vizualizari

După un an și o lună de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, în ciuda unei anchete meticuloase și a unei campanii mediatice furibunde, nu a apărut încă nicio dovadă a vreunei legături dintre actualul președinte și regimul de la Moscova

Presa care în tot acest timp l-a tocat fără încetare pe Trump începe să facă pasul în spate. Tot mai mulți jurnaliști ai „establishmentului” se întreabă dacă faimoasa „coluziune” dintre actualul președinte și Rusia a existat într-adevăr.

Redactorul șef al Politico Magazine, Blake Hounshell, a scris în weekend un editorial în care își „mărturisește” scepticismul privind existența complicității lui Donald Trump cu regimul lui Vladimir Putin. Dincolo de lipsa de dovezi, Hounshell spune despre campania electorală a lui Trump că a fost prea ineptă (ziaristul vorbește despre „haos” și „disfuncții”) pentru ca o complicitate cu rușii să nu fi ieșit până acum la iveală.

Ironia ascunde jena

Sigur, șeful redacției americane a Politico, un inamic constant și programatic al actualului președinte, a căutat o modalitate cât mai puțin dezonorantă pentru a ieși din acest scandal. Dar ploaia de ironii și comentarii sarcastice din editorialul cu titlul „Confesiunile unui sceptic al Russiagate” nu reușește să ascundă jena redactorului șef, nevoit să dea înapoi, după un an de campanie furibundă.

Însă, în rândul presei „mainstream”, care l-a acuzat pe Trump de toate relele din lume, de la încălzirea globală la masacrul din Florida, au existat de mai de mult semnale de scepticism, constată site-ul conservator american Daily Caller.

Bâlbele acuzatorilor

Astfel, New York Times, cel mai mare dușman al lui Trump din presa scrisă (alături de Washington Post), relata în mai 2017 că oficiali ruși au avut discuții exploratorii pentru a identifica căi discrete de influențare a lui Trump, fără cunoștința acestuia, prin intermediul consilierului pentru securitate Michael Flynn și a șefului de campanie Paul Manafort. Or, această relatare venea în contradicție cu ideea unei complicități prealabile, așa cum Democrații și presa lor acreditaseră inițial.

Tot în luna mai 2017, Washington Post și New York Times afirmau că ginerele lui Trump, Jared Kushner, a sugerat deschiderea unor canale de comunicații cu oficiali ruși, DUPĂ ALEGERI, ceea ce de asemenea contrazicea ideea unei campanii electorale în complicitate cu Moscova. Faptul că Jared Kushner ar fi explorat deschiderea unor canale cu rușii implică faptul evident că acestea nu existau anterior.

„Îngrijorare că nu e nimic”

În luna decembrie, New York Times admitea că e-mail-urile care demonstrau încercările rușilor de a ajunge la consiliera lui Trump, Hope Hicks, actuala directoare de comunicare a Casei Albe, infirmă și ele teoria complicității cu Moscova.

„Într-un fel, mobilizarea rușilor pe lângă dna Hicks contrazice ideea că guvernul Rusiei stabilise legături puternice cu echipa de campanie a lui Trump înainte de alegeri”, scria NYT. „Dacă ar fi fost așa, oficialii ruși ar fi putut să găsească o ‘intrare’ mai bună la Casa Albă decât să trimită mesaje inoportune dnei Hicks.”

Agentul FBI Peter Strzok, fost șef al Departamentului Contrainformații din FBI și un inamic aprig al lui Trump (după cum o dovedesc email-urile către amanta sa, Lisa Page), a supervizat ancheta privind presupusa complicitate a președintelui cu Rusia. Ei bine, în mai 2017, într-un mesaj adresat Lisei Page, Strzok scria că până atunci nu descoperise nicio dovadă a complicității. În textul mesajului, dat publicității luna trecută, agentul FBI își exprima „senzația și îngrijorarea că nu e nimic important acolo”.

Anchetatorii cu mâinile goale

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate