Compensații pentru facturile la energie și la gaze. Schema de sprijin

Compensații pentru facturile la energie și la gaze. Schema de sprijin Sursa foto: Freepik

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că, până la sfârșitul săptămânii, va fi publicată în transparență propunerea de act normativ pentru o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili.

Continuarea schemei de sprijin pentru consumatorii vulnerabili

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit detalii despre viitoarea schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, după întâlnirea Comitetului Interministerial pentru protejarea acestora și combaterea sărăciei energetice. Conform declarațiilor sale, până la finalul acestei săptămâni, va fi publicată în transparență propunerea de act normativ ce vizează continuarea schemei de compensare și plafonare pentru energie electrică timp de minim 3 luni și pentru gaze naturale pentru 12 luni.

Acest lucru este esențial pentru a sprijini procesul de reumplere a depozitelor de gaze și a asigura protecția consumatorilor vulnerabili, având în vedere incertitudinile geopolitice și fluctuarea prețurilor la energie. Burduja a subliniat că aceste măsuri tranzitorii vor asigura o piață mai stabilă și mai transparentă, fără a permite creșteri bruște ale facturilor.

 Carduri și vouchere de energie

După prelungirea schemei de compensare și plafonare, Ministerul Energiei propune implementarea unor forme mai eficiente și bine direcționate de sprijin. Burduja a menționat că se va acorda ajutor direct celor care au cu adevărat nevoie de el prin intermediul cardurilor de energie sau a voucherelor, care vor fi folosite pentru achiziționarea de energie.

Aceste măsuri sunt gândite pentru a ajuta consumatorii vulnerabili și a le oferi un sprijin mai bine țintit, care să reducă impactul facturilor pe termen scurt. Ministrul a reiterat faptul că obiectivul principal al guvernului este protejarea cetățenilor, asigurându-se că aceștia vor avea acces la energie la prețuri echilibrate, fără ca acest lucru să afecteze competitivitatea economiei naționale.

 Creșterea capacității energetice a României pentru reducerea Facturilor

Pe termen lung, soluția fundamentală pentru reducerea facturilor la energie este creșterea capacității de producție de energie electrică și gaze naturale în România, iar Ministerul Energiei lucrează deja în această direcție. Burduja a menționat că, anul trecut, au fost puse în funcțiune proiecte record de producție de energie, cu o capacitate totală de peste 1200 MW din surse precum cărbune, solar, eolian și baterii.

De asemenea, anul acesta, România își propune să dubleze această performanță, ceea ce va contribui la creșterea independenței energetice a țării și la stabilirea unei surse interne de energie mai ieftină și mai curată. Aceste investiții vor asigura o furnizare constantă de energie, protejând în același timp consumatorii de posibilele fluctuații ale prețurilor externe și sporind securitatea energetică pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre