Companiile anunță că majorează salariile pentru a limita efectele creșterii prețurilor
- Simona Suciu
- 21 ianuarie 2023, 23:34
Inflația a atins un nivel record, iar prețurile la alimente și servicii au crescut mult. Mai mult de jumătate dintre companiile din România au anunțat că majorează salariile pentru a veni în sprijinul angajaților.
Majoritatea companiilor din România au decis să majoreze salariile sau să acorde beneficii suplimentare angajaților pentru a contracara inflația. Aceasta a ajuns la 16,4% fapt care a dus la o creștere accelerată a prețurilor și la scăderea puterii de cumpărare.
Prețuri foarte mari
Potrivit unui sondaj, realizat de compania de consultanţă în resurse umane Hays România, 64% dintre companii au anunțat că vor majora salariile. Dintre acestea, 46% vor face acest lucru în acest an, iar 34% au transmis că au mărit salariile încă din al doilea semestru al anului 2022. Majorările sunt între 5 și 10%.
„Inflaţia şi indexarea salariilor sunt două subiecte constante pentru angajatori şi angajaţi. În 2022, inflaţia s-a accelerat în întreaga lume şi a atins cel mai înalt prag din ultimele decenii. Preţurile produselor şi ale serviciilor au crescut în urma perioadei post-covid şi s-au multiplicat din cauza efectelor conflictului din Ucraina.
Deşi România a avut în 2022 cele mai mici rate ale inflaţiei în comparaţie cu ţările vecine mai dezvoltate din Europa de Est –(Ungaria, Cehia şi Polonia), viteza de creştere a preţurilor înseamnă că angajatorii trebuie să fie în continuare conştienţi de impactul acestora asupra angajaţilor lor“, a deckarat Timur Makhmutov, director general al Hays România, potrivit zf.ro.
Potrivit reprezentanților BNR, rata anuală a inflației va scădea probabil în primul trimestru al acestui an și va ajunge la nivelul de o cifră în trimestrul al treilea al anului 2023, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025.
Topul scumpirilor în România
Prețurile la unele alimente au crescut mult și în România. Uleiul este unul dintre produsele care a înregistrat cele mai mari scumpiri. Dacă în luna martie 2022 un litru de ulei costa în medie 5 lei, acum prețul a ajuns la 12-13 lei. Va fi și mai mare în perioada următoare, deoarece uleiul de va scumpi din nou. O sticlă de un litru va ajunge să coste 15 lei.
Și ouăle s-au scumpit foarte mult. Prețul aproape s-a dublat. Dacă în primăvara anului trecut un ou costa 60-70 de bani, acum prețul este de 1,2 lei. Scumpiri mari s-au înregistrat și la alte alimente de bază. Orezul a ajuns să coste minim 9 lei per kilogram, mălaiul 8 lei, iar făina 6,5 lei.
Untul a ajuns produs de lux, iar un pachet de 200 grame costă minim 15 lei. Sunt însă și sortimente al căror preț este de peste 20 de lei. Un litru de smântână a ajuns să coste între 15 și 25 de lei. Laptele va ajunge ușor, dar sigur la 8 lei pe litru.
Brânza costă deja mai mult decât carnea. Un kilogram de caș se vinde în piețe cu 27-30 de lei kilogramul, iar telemeaua ajunge și la 40-45 de lei per kilogram. Brânza de burduf și cașcavalul au depășit pragul de 50 de lei per kilogram.
Și carnea de porc s-a scumpit anul trecut. Un kilogram de pulpă sau spată de porc costă 25-27 de lei kilogramul. Ceafa costă în jur de 35 de lei kilogramul, iar mușchiulețul de porc are un preț de peste 45 de lei kilogramul.