"Raportul de data trecută a stabilit că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în condiţiile legale. Preşedintele Camerei Deputaţilor (de la acea vreme – n.r.), Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI şi a obţinut o adresă din care practic se confirmă ceea ce a spus Comisia juridică şi anume faptul că raportul ANI nu este definitiv pentru că se judecă. (…) ANI spune că raportul de evaluare nu va produce efecte, în sensul în care nu va atrage sancţiuni legale până la rămânerea lui definitivă. În cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis în sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronunţat prin sentinţa 1390/2016", a afirmat deputatul PSD Eugen Nicolicea, în şedinţa Comisiei juridice, potrivit Agerpres.  

El a adăugat că încetarea mandatului lui Petre Roman nu se putea face decât în cazul în care raportul ANI era definitiv. 

Petre Roman, prezent la şedinţa Comisiei juridice, a susţinut că fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a comis un abuz prin vacantarea postului său de deputat. 

"În momentul în care domnul Zgonea a făcut acea prezentare în Camera Deputaţilor eu eram în posesia unei înştiinţări de la grefa Curţii de Apel care spunea că s-a depus contestaţia. Dacă domnul Zgonea avea răbdare câteva zile să intre pe rol (contestaţia – n.r.), exact în 18 zile ea a intrat pe rol. Atâta mai trebuia să aştepte Zgonea – 18 zile pentru ca să constate că raportul de evaluare este contestat şi nu e definitiv. (…) Din acest motiv eu am considerat că domnul Zgonea a comis un abuz", a declarat Roman. 

Petre Roman a solicitat în luna mai Biroului permanent al Camerei Deputaţilor să ia măsurile procedurale pentru a-şi relua mandatul de deputat, după ce Curtea de Apel a decis anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate care spunea că în 2014 a fost în stare de incompatibilitate. 

Pe 9 februarie 2015, plenul Camerei Deputaţilor a luat act de încetarea mandatului deputatului liberal Petre Roman şi a votat vacantarea locului de deputat al acestuia. 

Agenţia Naţională de Integritate a constatat pe 14 martie 2014 că Petre Roman se afla în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată

Te-ar putea interesa și: