Comisia Europeană a retras autorizația AstraZeneca. Ce nereguli au fost semnalate

Comisia Europeană a retras autorizația AstraZeneca. Ce nereguli au fost semnalate Sursa foto Dreamstime

Comisia Europeană a retras, la cererea AstraZeneca, autorizația de comercializare în statele membre a vaccinului dezvoltat de compania anglo-suedeză împotriva COVID-19, vaccin cunoscut sub numele „Vaxzevria”, care se găsește și în România. Decizia se aplică începând cu data de 7 mai 2024.

Comisia Europeană a retras autorizația AstraZeneca

AstraZeneca a depus cererea de retragere a autorizaţiei de comercializare a vaccinului pe data de 5 martie 2024, la mai bine de trei ani de când vaccinul anti-coronavirus a primit autorizația de comercializare (Decizia 698 din 29 ianuarie 2021 a Comisiei Europene).

Comisia Europeană

Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

În urma cererii companiei farmaceutice producătoare, Comisia Europeană a admis solicitarea pe 27 martie 2024. „Retragerea se aplică de la 7 mai 2024”, conform documentului.În decizie nu sunt prezentate motivele pentru care AstraZeneca a cerut retragerea autorizației pentru vaccinul său anti-Covid-19.

Nu mai există cerere pentru vaccin

AstraZeneca a spus că a cerut retragerea autorizației pentru că nu mai există cerere pentru vaccinul „Vaxzveria” și că din acest motiv vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de ei nici nu se mai produce: „Nu a mai existat nicio cerere pentru vaccinul Vaxzevria, care, prin urmare, nu a mai fost fabricat sau distribuit”, a declarat AstraZeneca pentru agenția de presă italiană Adnkronos.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: Arhiva EVZ

Compania a mai spus că nu crede că vor mai fi cereri pentru vaccinul „Vaxzevria” și că nu are rost să continue. AstraZeneca a primit aprobarea de urgență de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pe 29 ianuarie 2021. Aprobarea a fost reînnoită în noiembrie 2022.

Acuzații dure la adresa companiei AstraZeneca

AstraZeneca a recunoscut în instanță, pentru prima dată, că vaccinul său anti-Covid poate are efecte secundare grave. Explicații firmei au venit într-un proces colectiv de mai multe milioane de lire sterline din Marea Britanie, dechis de zeci de familii care susțin că multe persoane au murit din cauza acestui vaccin.

AstraZeneca a spus într-un document juridic depus la Înalta Curte din Marea Britanie, în februarie 2024, că vaccinul său „poate, în cazuri foarte rare, provoca TTS”. TTS este prescurtarea de la tromboză cu sindrom de trombocitopenie - o afecțiune medicală în care o persoană suferă cheaguri de sânge împreună cu un număr scăzut de trombocite, potrivit știripesurse.