Comisia Europeană pregătește eliminarea jurnaliștilor independenți. Clubul de Presă va milita la București și Bruxelles

Comisia Europeană pregătește eliminarea jurnaliștilor independenți. Clubul de Presă va milita la București și Bruxelles Sursa foto: Angeles Medrano Zamora | Dreamstime.com

Uniunea Europeană intenționează să elimine jurnaliștii independenți. Bogdan Comaroni, membru al Consiliului de Onoare al Clubului Român de Presă, a vorbit despre această decizie, susținând că urmează manifestații în București și la Bruxelles.

Bogdan Comaroni, membru al Consiliului de Onoare al Clubului Român de Presă, a lansat un semnal de alamă. Acesta susține că Uniunea Europeană vrea să elimine jurnaliștii independenți, astfel, informațiile fiind furnizate doar din surse oficiale. Jurnalistul a anunțat că departamentele specializate ale Clubului de Presă vor milita, atât la București, cât și la Bruxelles contra acestor decizii.

„UE pregătește BLOCAREA libertății de exprimare, eliminarea jurnaliștilor independenți”, a spus Bogdan Comaroni în cadrul emisiunii „Ce-i în gușă/ și-n căpușă” de la Radio Gold FM, moderată de Cozmin Gușă.

Comaroni susține că, în numele corectei informări a publicului, Comisia Europeană pregătește o directivă prin care să elimine „vocile critice”. Așa numitele fact-check-uri vor deveni instituții de control, subliniază jurnalistul cu o experiență de peste trei decenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Practic, cititorii ziarelor și ascultătorii posturilor de radio sau telespectatorii nu vor mai ști decât informațiile din surse oficiale, ca-n comunism,” a adăugat el.

Moderatorul emisiunii, Cozmin Gușă, a completat cele spune de Comaroni, susținând că, în acest caz, profesioniștii vor trebui să se retragă în alte activități.

Comisia Europeană vrea să elimine jurnaliștii independenți

Directiva europeană propune axarea pe patru obiective specifice, potrivit textului inițial:

  1. Încurajarea activității și a investițiilor transfrontaliere în serviciile mass­-media prin armonizarea anumitor elemente ale cadrelor naționale divergente privind pluralismul mass-mediei, în special pentru a facilita furnizarea de servicii transfrontaliere. Prin coordonarea la nivelul UE, propunerea urmărește să asigure faptul că, atunci când evaluează concentrările pieței mass-­media, autoritățile naționale independente abordează pluralismul și independența mass-mediei în mod consecvent.
  2. Intensificarea cooperării și a convergenței în materie de reglementare prin instrumente de coordonare transfrontalieră și prin avize și orientări la nivelul UE. Aceasta va promova abordări coerente în ceea ce privește pluralismul și independența mass-mediei și va oferi o protecție eficace utilizatorilor serviciilor mass­-media împotriva conținutului ilegal și dăunător, inclusiv online, și în ceea ce privește furnizorii de servicii (inclusiv din țări terțe) care nu respectă standardele UE în domeniul mass-mediei.
  3. Facilitarea furnizării de servicii mass­-media de calitate prin atenuarea riscului de interferențe nejustificate în exercitarea libertății editoriale, nici din partea mediului privat, nici din partea mediului public. Propunerea urmărește să garanteze că jurnaliștii și editorii își pot desfășura activitatea fără interferențe, inclusiv în ceea ce privește protejarea surselor și a comunicațiilor lor. Prin promovarea independenței editoriale, aceasta garantează, de asemenea, o mai bună protecție a intereselor destinatarilor serviciilor mass-­media.
  4. Asigurarea unei alocări transparente și echitabile a resurselor economice pe piața internă a mass-mediei prin intensificarea transparenței și a echității în ceea ce privește măsurarea audienței și alocarea publicității de stat. Propunerea urmărește să asigure transparența, nediscriminarea, proporționalitatea, obiectivitatea și caracterul inclusiv al metodologiilor de măsurare a audienței, în special în mediul online. De asemenea, aceasta va asigura transparența, nediscriminarea, proporționalitatea și obiectivitatea în alocarea publicității de stat către instituțiile de presă, pentru a reduce la minimum riscurile în materie de utilizare abuzivă a finanțării publice pentru interese partizane, în detrimentul altor actori de pe piață. Astfel, aceasta va promova concurența loială pe piața internă a mass-mediei.