Uniunea Europeană are prea multe prerogative. Un partid lovește la baza structurii de la Bruxelles

Uniunea Europeană are prea multe prerogative. Un partid lovește la baza structurii de la BruxellesSursa foto: Arhiva EVZ

Un partid aflat la guvernare în Suedia a cerut reducerea prerogativelor pe care Uniunea Europeană le are asupra statelor membre, și acordarea unor drepturi suverane care pot fi stabilite, independent de fiecare stat.

Nemulțumirea politicienilor suedezi vine de la faptul problemele țării lor sunt rezolvate la Bruxelles sau la Strasbourg, de politicieni din alte state, care nu sunt la curent cu specificul fiecărui stat.

Liderul partidului de drepta, Democraţii Suedezi, Jimmie Akesson este nemulțumit de faptul că Suediei i se impun tot felul de reguli și regulamente.

”Practic, politicienii germani, polonezi şi francezi decid ce maşini putem cumpăra, cât de scumpă trebuie să fie benzina şi ce copaci poţi să tai în propria curte”, a declarat Jimmie Akesson.

Partidul lui Akesson oferă sprijin în Parlament pentru guvernul minoritar al țării, care guvernează țara de mai mult timp.

”În prezent, sunt motive întemeiate să reevaluăm serios apartenenţa la Uniunea Europeană. Procesul electoral din Suedia va înceta curând să mai aibă vreo semnificaţie pentru dezvoltarea Suediei şi, bineînţeles, nu putem permite acest lucru”, a subliniat Jimmie Akesson, citat de Reuters.

Suedia se confruntă cu trei probleme grave

La finalul anului trecut premierul suedez, Ulf Kristersson a precizat că țara lui trece printr-o situație foarte serioasă, referindu-se la creşterea abruptă a violenţei și a fenomenului infracțional, războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi criza energetică din Europa.

În cursul anului 2022, în Suedia s-au înregistrat 378 incidente în care au fost folosite arme de foc, în cărora au murit 60 persoane, iar alte 104 au fost rănite. Victimele sunt în special tineri, aproape întotdeauna membri ai unor bande infracţionale şi proveniţi din rândul imigraţiei, a mai afirmat şeful guvernului.

Șeful guvernului a mai dat un exemplu nedorit, spunând că în capitala țării s-au înregistrat tot atâtea persoane împușcate câte au fost la Londra.

Criza energiei electrice

De asemenea, criza energiei electrice ca urmare  opririi importurilor din Rusia a afectat grav Suedia.

„Riscul întreruperii alimentării cu energie electrică este real şi suedezii trebuie să se pregătească pentru asta. Suedia nu a mai fost niciodată în această situaţie până acum”, a declarat ministrul pentru apărare civilă, Carl-Oskar Bohlin, într-o conferinţă de presă, referindu-se la criza energetică cu care se confruntă țara.

De asemenea, preţurile la energia electrică au explodat ca peste tot în Europa, fapt ce a dus la o nemulțumire masivă a populației.