Comisia Europeană e de acord cu majorarea procentului din PIB alocat pensiilor. Ce condiție au pus reprezentanții de la Bruxelles

Comisia Europeană e de acord cu majorarea procentului din PIB alocat pensiilor. Ce condiție au pus reprezentanții de la BruxellesPensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

O delegație a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles. Oficialii au discutat cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la schimbarea procentului de 9,4% din PIB alocat pensiilor. Oficialii europeni s-au arătat deschiși cu privire la acest subiect, însă au pus o condiție.

Ministrul Marcel Boloș a fost împreună cu alți reprezentanți ai Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene într-o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 15 - 16 mai. Scopul delegației a fost acela de a discuta cu reprezentanți ai Comisiei Europene despre schimbarea procentului de 9,4% din PIB alocat pensiilor. Potrivit informațiilor oficiale, reprezentanții europeni s-au arătat deschiși cu privire la acest subiect, însă au pus o condiție.

În timpul vizitei, Marcel Boloș a discutat despre schimbarea din PNRR cu privire la pensiile românilor cu Celine Gauer, DG Task force Recovery.

Comisia Europeană dispusă să negociere procentul din PIB alocat pensiilor românilor

Luni, 22 mai, reprezentanții Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au transmis că oficialii Comisiei Europene și-au „manifestat deschiderea” privind posibilitatea schimbării procentului de 9,4% din PIB alocat pensiilor, cu condiția includerii „unei reguli de indexare”.

„Cele două părți au discutat despre condițiile necesare pentru implementarea cu succes a reformei pensiilor speciale și a reformei sistemului public de pensii.

În acest sens, CE a manifestat deschidere privind posibilitatea eliminării/înlocuirii procentului de 9,4% din PIB cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB, condiționând viitoarele discuții de implementarea celor două reforme.

Reamintim că PNRR prevede modificarea formulei de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată, pentru eliminarea inechităților. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în așa fel încât nivelul cheltuielilor cu pensiile să nu depășească 9,4 % din PIB.

În ceea ce privește reforma pensiilor speciale, noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a precizat în cadrul discuțiilor cu CE că în perioada următoare va pune la dispoziția CE propunerile care să răspundă aspectelor discutate privind implementarea reformei”, potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, la mai bine de cinci zile după vizita deligației la Bruxelles.