Pensiile românilor sunt într-un mare pericol. Calculele din jurul PNRR arată alarmant
- Mihai Soica
- 17 mai 2023, 08:01
România și-a asumat prin PNRR, că va menține plafonul de 9.4 la sută din PIB, care este alocat pensiilor de stat. Din acest motiv, marja de manevră a autorităților de la București este foarte îngustă. Autoritățile române vor să elimine acest plafon, dar pentru acets lucru au nevoie de aprobarea Comisiei Europene.
Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii spune că România este singura țară din Uniunea Europeană, care a impus un astfel de plafon, care nu permite majorarea pensiilor în funcție de rata inflației, așa cum prevede legea.
Prin PNRR, țara noastră și-a asumat la capitolul ”sustenabilitate fiscală” faptul că va menține o cotă maximă 9.4 la sută din PIB, pentru plata pensiilor.
”Din păcate, suntem singura țară care am introdus o astfel de constrângere și, culmea, nu a fost introdusă această prevedere la capitolul de asigurări sociale sau protecție socială, ci la capitolul de sustenabilitate fiscală, ceea ce nu cred că era cel mai potrivit loc unde să avem astfel de reglementări, cu atât mai mult cu cât discutăm de niște pre-niște constrângeri, așa cum spuneam pentru o perioadă îndelungată de timp, ori noi suntem cu sistemul de pensii într-o reformă continuă”, a precizat Doina Pârcălabu.
Bugetul de pensii nu se susține
Fostul oficială de la Casa Națională de Pensii a acuzat desele schimbări de legislației care au făcut rău sistemului, și nu au adus stabilitatea dorită.
În prezent, din aceste motive, nu se poate vorbi că în România pensiile sunt decente, așa cum impune Uniunea Europeană, și care să poată să asigure o viață decentă unei persoane în vârstă.
”Într-adevăr, suntem în situația în care bugetul nu se susține în totalitate din contribuții, dar sistemul nu este vinovat de faptul că politica fiscală în România a fost modificată atât de des și nivelul contribuțiilor a fost la fel de des modificat. Nu putem să spunem că veniturile pensionarilor din România trebuiesc înghețate în condițiile în care toate celelalte directive și regulamente europene vorbesc de pensii adecvate și reformarea sistemelor de securitate socială în sensul adecvării nivelului beneficiilor. Într-adevăr, acea măsură a fost neinspirat introdusă în acest plan, în acest proiect și ea el trebuia discutat și larg dezbătut, discutat și cu societatea civilă și mai ales cu publicul beneficiar”, a mai comentat Doina Pârcălabu, la Antena 3.