Comisia aprofundează chestiunea libertății presei în raportul ei anual privind statul de drept

Comisia aprofundează chestiunea libertății presei în raportul ei anual privind statul de drept Sursa: Pixabay

Opt state UE au fost îndemnate să ia măsuri pentru a proteja libertatea și pluralismul presei în raportul pe 2022 privind statul de drept, publicat miercuri de Comisia Europeană.

Raportul, al treilea de acest fel, cuprinde recomandări specifice pentru state anume și accentuează pentru prima dată importanța protejării serviciilor publice de presă, notează EurActiv

Sunt cuprinse și amenințările la integritatea fizică și online a jurnaliștilor, precum și combaterea proceselor abuzive, ambele chestiuni făcând obiectul unor inițiative ale Comisiei din ultimele luni.

Presa se află în centrul atenției raportului, înainte de publicarea în septembrie a Legii Libertății Presei Europene, care va institui un cadru juridic pentru protejarea independenței și pluralismului presei. Mai multe state au primit recomandări pentru consolidarea presei în cadrul recomandărilor specifice pentru fiecare țară în parte ale raportului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre măsurile propuse se numără ameliorarea accesului la informații, mai multă transparență în privința proprietății asupra instituțiilor de presă și consolidarea instituțiilor de reglementare în domeniu. Toate aceste aspecte vor fi prezente și în viitoarea lege.

Dacă raportul de anul trecut s-a concentrat mult pe impactul pandemiei asupra presei, cel actual cuprinde o secțiune nouă dedicată serviciilor publice de presă, protejarea administrării și independenței editoriale, care sunt subliniate ca fiind esențiale pentru împiedicarea interferențelor politice în domeniu. /.../

Raportul cere mai multă transparență

Demersuri de reformă legislativă în privința independenței și finanțării serviciilor publice de presă sunt în curs în mai multe state, inclusiv Bulgaria, România și Luxembourg.

Au fost însă exprimate îngrijorări cu privire la opt țări în care nu există garanții suficiente împotriva politizării numirilor și revocărilor de directori și administratori în asemenea organizații, iar în cazul altor patru au fost observate vulnerabilități în privința finanțării și independenței instituțiilor de reglementare a presei.

Printre recomandările formulate în premieră anual acesta, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Cehia, Cipru și Ungaria au fost îndemnate să ia măsuri pentru a ameliora starea serviciilor publice de presă prin consolidarea independenței lor, fie din perspectiva editorială, fie din cea administrativă.

Raportul cere de asemenea mai multă transparență și echitate în privința alocării publicității guvernamentale, precum și protecții mai bune împotriva exercitării influenței politice asupra presei prin intermediul sistemelor de acordare a licențelor audiovizuale. /.../

Articol de Molly Killeen Traducere: Andrei Suba/asuba/fmatei