Cum este cotată Capitala la nivel internațional. Anunțul care generează alertă la primărie. Breaking news

Cum este cotată Capitala la nivel internațional. Anunțul care generează alertă la primărie. Breaking news

Veste proastă pentru București. Conform studiului anual „Quality of living city ranking” publicat de Mercer, Capitala României a coborât două locuri în clasamentul orașelor în funcție de calitatea vieții.

Prin urmare, în acest moment, Capitala ocupă poziția 109. Pe primul loc, pentru al zecelea an consecutiv, se află capitala Austriei, Viena, urmată de Zurich (Elveția) și Vancouver (Canada). Pe ultimele locuri sunt Bagdad (Irak), Bangui (Republica Centrafricană) și Sanaa (Yemen).

Pentru realizarea clasamentului au fost luate în calcul aspect precum infrastructura Capitalei onfrastructura, dar și accesul la mijloacele de transport și diverse utilități. Pe lângă asta, Mercer mai a luat în calcul și alți factori, după cum urmează:

-Mediul politic și social (stabilitatea politică, criminalitatea, aplicarea legii)

-Mediul economic (reglementări de schimb de valută, servicii bancare)

-Mediul socio-cultural ( mass-media și cenzură, limitările privind libertatea personală)

-Sistemul medical și de sănătate (bunuri și servicii medicale, boli infecțioase, eliminarea deșeurilor, poluarea aerului)

-Școli și educație (standarde și disponibilitatea școlilor internaționale)

-Servicii publice și de transport (electricitate, apa, transport în comun, congestionarea traficului)

-Recreere (restaurante, teatre, cinematografe, sport și petrecere a timpului liber)

-Bunuri de larg consum (disponibilitatea de alimente / bunuri de consum zilnic, autoturisme)

-Locuire ( închirierea de locuințe, utilarea aapartamentelor, mobilier, servicii de întreținere)

-Mediul natural (clima, dezastre naturale).

Studiul Mercer este unul dintre cele mai cuprinzătoare de acest gen din lume și se desfășoară anual, în acest an, Mercer oferă și un clasament separat privind siguranța personală, care analizează stabilitatea internă a orașelor; nivelul criminalității; aplicarea legii; limitarea libertății personale și libertatea presei.

Orașele europene continuă să aibă cea mai bună calitate a vieții în lume, iar Viena (1), Zurich (2) și München (3) domină topul european și pe cel mondial. Dealtfel, 13 dintre cele mai bune 20 de orașe sunt din Europa. Berlin (13), Paris (39) și Londra (41) și-au menținut poziția în acest top în timp ce Madrid  și Roma (56) au urcat câte un loc.

Cel mai sigur oraș din Europa este Luxemburg (1), urmat de Basel, Berna, Helsinki și Zurich, pe locul doi. Moscova (200) și Sankt-Petersburg (197) sunt cel mai puțin sigure din Europa. Cele mai mari prăbușiri în clasament au fost Bruxelles (47), din cauza recentelor atacuri teroriste și Atena (102), reflectând recuperarea lentă de pe urma crizei financiare globale, scrie Hotnews.

În America de Nord, orașele canadiene continuă să înregistreze cel mai mare scor, Vancouver, Toronto, Montreal, Ottawa și Calgary fiind exemple în acest sens. Washington DC a coborât pe locul 53, fiind orașul american cu cea mai mare cădere. New York (44), a urcat un loc in clasament pe măsură ce rata criminalității din oraș continuă să scadă. Detroit rămâne orașul american cu cea mai slabă calitate a vieții, în vreme ce capitala Haitiului(Port-au-Prince) având cea mai slabă calitate a vieții din ambele Americi.

Problemele interne de stabilitate și demonstrațiile publice din Nicaragua au făcut ca Managua (180) să coboare șapte locuri în clasamentul calității vieții în acest an, iar violențele legate de cartelurile de droguri și ratele înalte ale criminalității au făcut ca Monterrey (Mexic) să coboare pe locul 113.

Calitatea vieții a rămas în mare parte neschimbată față de anul trecut în alte orașe cheie, printre care Buenos Aires (91), Santiago (93) și Rio de Janeiro (118).

 

Ne puteți urmări și pe Google News