Comisia anti-abuz a Vaticanului: Despăgubirile în bani, insuficiente

Comisia anti-abuz a Vaticanului: Despăgubirile în bani, insuficienteRecviem persoane abuzate / sursa foto: dreamstime.com

Comisia anti-abuz a Bisericii Catolice trebuie să gestioneze mai bine compensația pentru victimele abuzurilor sexuale comise de cler, a declarat marți comisia Vaticanului pentru protecția copilului, în primul său raport anual.

Comisia a declarat că despăgubirile bănești nu sunt suficiente

De decenii, Biserica a fost zguduită de scandaluri la nivel mondial, în care erau implicați preoții pedofili, dar și acoperirea infracțiunilor lor, afectându-i credibilitatea și costând-o sute de milioane de dolari în despăgubiri.

Comisia a declarat că despăgubirile depășesc banii, incluzând „un spectru mult mai larg de acțiuni ... cum ar fi recunoașterea greșelilor, scuzele publice și alte forme de adevărată apropiere frățească de victime/supraviețuitori”.

Promițând să aibă în vedere introducerea „procedurilor standardizate și cunoscute ... într-un mod mai cuprinzător”, a declarat că va aprofunda problema despăgubirilor în raportul său de anul viitor.

Comisia anti-abuz înființată în urma criticilor venite din Belgia

Papa Francisc, care a înființat comisia în 2013, a fost supus unor critici puternice privind abuzurile comise de cler în timpul unei vizite din septembrie în Belgia, unde regele și prim-ministrul au cerut mai mult ajutor pentru victime.

Luna aceasta, un summit al episcopilor din întreaga lume organizat de Vatican s-a încheiat cu un text final în care se cere iertare de mai multe ori pentru „durerea necuprinsă și continuă” suferită de catolicii abuzați de cler.

Raportul de marți a cerut o transparență mai mare, oferind victimelor un acces mai larg la documentele care le privesc, și a afirmat că anchetele și procesele biroului de doctrină al Vaticanului (DDF) erau prea lente și secrete.

În timpul întâlnirilor cu victimele, „lipsa de comunicare a fost o plângere permanentă, constantă”, a declarat episcopul columbian și secretarul comisiei Luis Manuel Ali Herrera într-o conferință de presă.

Vatican

Vatican / sursa foto: vaticannews.va

Juan Carlos Cruz, care este supraviețuitor al unui abuz și membru în comisie, a declarat că lipsa de informații era „o formă de re-traumatizare pentru mulți supraviețuitori, care nu au idee unde se află cazul lor de abuz”.

Noi recomandări ale comsiei anti-abuz

Alte recomandări au inclus crearea unui Ombudsman al Vaticanului pentru victime, asigurarea unei pedepse mai eficiente pentru clerul vinovat și o invitație pentru Francisc de a scrie o enciclică, cea mai înaltă formă de învățătură papală, privind protecția copilului.

Anne Barrett Doyle, co-director al grupului de urmărire a abuzurilor Bishop Accountability, a declarat că raportul de marți nu este decât o acoperire de fațadă.

„Nu se concentrează pe realitățile centrale și devastatoare: că în Biserica Catolică copiii sunt încă abuzați sexual de către cler și că legea universală a bisericii încă permite ca acești preoți să fie reinstalați dacă sunt îndeplinite anumite condiții”, a declarat ea pentru Reuters.

Comisia anti-abuzuri face pași mici, dar lucrurile se îmbunătățesc

Comisia anti-abuzuri este prima de acest fel din Biserica Catolică, dar supraviețuitorii abuzurilor au acuzat-o că este ineficientă și mai mulți dintre foștii săi membri au plecat acrimonios.

Comisia, care include preoți, călugărițe, dar și laici și necatolici, a fost încorporată în DDF în 2022 în efortul de a-și spori influența, dar raportul a subliniat cum încă se luptă să fie auzită.

Ca parte a relațiilor sale cu bisericile naționale, a declarat că a trimis o listă cu 10 întrebări detaliate privind problemele de protecție a copiilor tuturor episcopilor mexicani, dar doar aproximativ 20% dintre aceștia au răspuns.

Cardinalul american Sean O'Malley, care conduce comisia dar urmează să se pensioneze în curând, a recunoscut o "frustrare anterioară față de încetineala schimbării", dar a spus că lucrurile se îmbunătățesc.