Comisarul şef Văluţă Bîşcă, de la IPJ Suceava, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie de la DNA Suceava pentru infracţiuni financiare bancare, dar şi pentru evaziune fiscală.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a comisarului şef Văluţă Bîşcă. Procurorii DNA Suceava au constatat că Valuţă Bâşcă, acum comisar şef în rezervă, în perioada iulie 2008 – iunie 2013, a administrat prin fiica sa, Valentina Georgiana Bîşcă, fiica sa, dar şi în mod direct, SC GEVA MOLID SRL Suceava. El ar fi efectuat plăţi folosind viramentul bancar, organizarea contabilităţii şi întocmirea raportărilor către organele fiscale, a încasat sume de bani şi a întocmit facturi fiscale şi chitanţe, aflându-se în stare de incompatibilitate, urmare a calităţii sale de ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului de Ordine Publică al IPJ Suceava, scrie Obiectiv de Suceava. Prin felurite mecanisme financiare, firma ofiţerului a încasat, în cinci ani, peste 1,7 miliarde de lei vechi, sumă considerată ca fiind necuvenită.

Fostul poliţist, care a ieşit la pensie pe 1 iunie 2014, după ce împotriva sa a început urmărirea penală a mai fost trimis în judecată pentru fals intelectual. Practic, comisarul şef Văluţă Bîşcă şi-a înfiinţat o firmă de consultanţă pentru societăţile de pază şi protecţie, în care fiica lui, Valentina Georgiana Bîşcă era administrator în acte dar în în fapt el conducea afacerea, aranjând, în calitate de responsabil la Poliţia de proximitate, şi patron informal de firmă, eliberarea certificatelor de calificare profesională pentru angajaţii firmelor de pază şi protecţie, redenumiţi „agenţi de securitate”, contra cost.