Cometă nou descoperită, vizibilă pe cerul nopții în acest weekend

Cometă nou descoperită, vizibilă pe cerul nopții în acest weekend Cometa va putea fi văzută în weekend. sursă: pixabay

O cometă numită Nishimura, descoperită în urmă cu doar o lună, ar putea fi vizibilă cu ochiul liber în acest weekend, oferind privitorilor o șansă unică în ultimii 437 de ani de a observa vizitatorul ceresc.

O cometă alcătuită din rocă și gheață, a cărei dimensiune exactă rămâne necunoscută, poartă numele astronomului amator japonez Hideo Nishimura, care a observat-o pentru prima dată pe 11 august.

Este foarte rar ca o cometă să atingă momentul de maximă vizibilitate atât de repede după ce a fost descoperită. A declarat Nicolas Biver, astrofizician la Observatorul din Paris. „Cele mai multe sunt descoperite cu luni, chiar ani înainte de a trece cel mai aproape de Soare”, a declarat el pentru AFP.

Această cometă trece pe lângă Soare doar o dată la 437 de ani, a precizat el, o perioadă orbitală lungă. În care își petrece o mare parte din timp în sistemul solar exterior înghețat.

Ne puteți urmări și pe Google News

O cometă aproape de Pământ

Atunci când cometele se apropie de Soare din imensitatea spațiului, căldura face ca miezul de gheață să se transforme în praf și gaz. Care formează o coadă lungă. Lumina Soarelui se reflectă pe această coadă, permițându-ne să vedem cometele de pe Pământ.

Nishimura, care are denumirea științifică C/2023 P1, va trece cel mai aproape de Soare pe 17 septembrie. Ea se va afla la 33 de milioane de kilometri de Soare. Ceea ce reprezintă mai puțin de un sfert din distanța dintre Pământ și Soare, a precizat Biver.

Cometa va trece apoi inofensiv pe lângă Pământ (fără vreun risc de a ajunge pe planeta noastră), la o distanță de 125 de milioane de kilometri. Pentru observatorii de stele, cometa va fi cel mai ușor de observat sâmbătă și duminică, în special în emisfera nordică.

„Cel mai bun lucru este să priviți cerul înainte de răsăritul soarelui, în direcția nord-est, la stânga lui Venus, pe un cer senin, fără poluare”, a sfătuit Biver. Persoanele cu un binoclu mic vor putea să se bucure cu ușurință de spectacol. Dar, dacă ne vor permite condițiile, cometa poate fi vizibilă și cu ochiul liber. Coada cometei este verzuie, deoarece conține „mai mult gaz decât praf”, a precizat Biver.

sursa: insiderpaper.com