Sfintele relicve: oamenii de știință japonezi au publicat rezultatele examinării mumiei unei presupuse sirene

Sfintele relicve: oamenii de știință japonezi au publicat rezultatele examinării mumiei unei presupuse sirene

Din februarie anul trecut, savanții japonezi de la Universitatea de Știință și Arte din Kurashiki (KUSA) au examinat mumia unei sirene, păstrată în Templul Enjuin din orașul Asakuchi din prefectura Okayama (Japonia).

Ei au promis că vor publica rezultatele în luna august a aceluiași an. Dar și-au onorat obligațiile abia zilele trecute, potrivit portalului ScienceAlert.

Mumia era considerată sacră - enoriașii templului a venerat-o multă vreme. Dar în ultimii 40 de ani, „sirena” a fost ascunsă într-o cutie și păstrată într-un seif. Pentru siguranță. Este mică - aproximativ 30 de centimetri înălțime de la cap până la vârful cozii. S-a atestat un document datat 1903. Potrivit acestuia, sirena, uscată ulterior, a fost prinsă în plasele pescarilor din zona insulei Shikoku între 1736 și 1741. Adică, acum aproape 300 de ani.

Relicva, cumpărată de la pescari, deținută de mai multe familii bogate, însă nu se știe cum a ajuns în proprietatea templului. Starețul templului Kozen Kida a predat personal mumia oamenilor de știință. Din dragoste pentru știință, aparent. Sau din curiozitate. Sau poate că nu avea nicio îndoială că sirena a fost odată reală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință au luat în calcul și falsul

Cercetătorii inițial au presupus falsitatea mumiei. Se credea că partea superioară a torsului aparține probabil unei maimuțe cu dinți, iar coada este de pește. Trebuia doar de clarificat detaliile farsei. Datarea cu radiocarbon a arătat că mumia este veche, dar “fabricată” mai târziu decât este scris în „documentul de însoțire” – la sfârșitul anilor 1800.

Cercetătorii intenționează să returneze „mumia” la templu. Este puțin probabil ca enoriașii să fie derutați că are doar o falcă adevărată, cu dinți și solzi. „Relicvele” vor continua să fie venerate. Japonezii cred în sirene, le numesc ninge și le consideră vindecătoare.

Există o legendă, foarte populară, despre o anumită femeie pe nume Yao Bikuni. Ea a mâncat toată sirena și a trăit 800 de ani. Aceasta a și asigurat cererea de sirene, de obicei, folosind maimuțe și pește ca materie primă. Sirenele întregi nu se mănâncă acum, dar uneori, efectiv, se recurge la mușcarea mumiei, în speranța de a scăpa de boli, sau chiar de a câștiga longevitate. Deși a face acest lucru - în sensul de a mușca - nu este necesar. Se crede că este suficient să se „venereze” relicvele.

Este posibil ca accesul pentru închinarea la „sirenă” să fie redeschis, luând măsuri pentru conservarea acesteia. Rectorul templului crede că mumia va suprima coronavirusurile cu puterea sa de vindecare și nu numai.