S-a aflat secretul tinereții. Cercetătorii au descoperit cum să trăim cu 80% mai mult

S-a aflat secretul tinereții. Cercetătorii au descoperit cum să trăim cu 80% mai multSursa foto: Dreamstime

Deși nu este posibil să trăim pentru totdeauna, oamenii de știință ar putea fi capabili să prelungească viața oamenilor cu aproximativ 80%.

O echipă de la Universitatea California din San Diego a demonstrat, pentru prima dată, că este posibil să deturneze o cale genetică implicată în îmbătrânirea celulară. Oamenii de știință au reușit să mărească durata de viață a celulelor de drojdie cu mai mult de 80% și nu văd niciun motiv pentru care același lucru nu s-ar putea face pe celulele umane mai complexe.

Teoria cercetătorilor americani vine pe fondul unei credințe tot mai mari în rândul unor oameni de știință că îmbătrânirea este o boală care poate fi tratată, potrivit unui studiu prezentat de revista Science.

„Munca noastră reprezintă o dovadă de concept, care demonstrează aplicarea cu succes a biologiei sintetice pentru a reprograma procesul de îmbătrânire celulară și poate pune bazele pentru proiectarea circuitelor genetice sintetice pentru a promova în mod eficient longevitatea în organisme mai complexe”, se arată într-un raport realizat de cercetătorii de la Universitatea California din San Diego. Aceștia se pare că au crescut longevitatea organismelor unicelulare cu un „ceas biosintetic”.

De ce îmbătrânesc oamenii

„Celulele umane funcționează ca mini-fabrici care realizează toate procesele importante de care corpul nostru noastre au venit cu metode pentru a închide aceste celule înainte ca acestea să facă ravagii, are nevoie pentru a trăi, explică oamenii de știință. Problema este că aceste reacții chimice pot genera deșeuri toxice, care se acumulează treptat și dăunează ADN-ului nostru și altor componente celulare pe măsură ce îmbătrânim”, se arată în studiu citat.

Care este asemănare între celulele umane și celulele de drojdie

În studiul amintit, echipa de cercetători a folosit celulele de drojdie, care se folosește la dospirea pâinii, ca model pentru procesul de îmbătrânire. Potrivit oamenilor de știință, atât celulele de drojdie, cât și cele umane au o durată de viață determinată și îmbătrânesc într-un mod asemănător.

„Îmbătrânirea celulară în drojdie este observată printr-un comutator genetic care fie provoacă fragmentarea proprietăților celulei de producere a proteinelor, fie deteriorarea producției de energie a celulei - mitocondriile. Una dintre aceste căi va cauza moartea celulei. Într-o celulă normală, aceste căi se opresc reciproc, deoarece prezența uneia elimină prezența celeilalte”, se arată în studiul citat.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Univeritatea California din San Diego au creat un nou circuit genetic care a permis acestor celule să schimbe în mod regulat între două mecanisme de îmbătrânire, împiedicându-le să îmbătrânească în ritmul normal. Astfel, aceste celule au trăit cu 82% mai mult decât cele care nu au fost modificate.

Ce înseamnă Biohacking

Conceptul de a da înapoi ceasul biologic este din ce în ce mai popular și este cunoscut în lumea întreagă sub termenul de „Biohacking”. Acesta este un termen umbrelă care cuprinde multe tehnici - pentru unii ar putea implica post, băi de gheață sau o rutină riguroasă de suplimente.

Sunt, însă, și oameni extremi de bogați, care apelează la metode mult mai scumpe pentru întinerire, cum ar fi injectarea de ADN modificat, utilizarea dispozitivelor care schimbă undele cerebrale pentru a dormi mai bine sau inserarea de microcipuri sub piele pentru a stoca informații despre stilul de viață.

Un număr tot mai mare de celebrități au apelat până acum la metoda de întinerire Biohacking, în speranța că-și vor prelungi viața. Printre aceștia se numără actrița Brooke Burke, fostul CEO Twitter Jack Dorsey, legenda fotbalului american, Tom Brady, și magnatul tehnologiei, Bryan Johnson.