Editoarea unui cotidian online din Thailanda, care risca 20 de ani de închisoare pentru remarci împotriva regelui acestei ţări postate de internauţi, a fost condamnată miercuri la opt luni de închisoare cu suspendare, cazul său devenind unul de referinţă în dezbaterea despre lezmajestate în Thailanda, relatează agenţiile EFE şi AFP.

Ea a fost acuzată că nu a şters rapid comentariile postate pe website-ul său "Prachatai" în anul 2008, pe care l-a creat pentru a publica informaţii despre problematica drepturilor omului. Judecătorul a considerat-o responsabilă pentru conţinutul site-ului, recunoscând totodată că nu a încălcat nici o lege şi a precizat că a primit o pedeapsă cu suspendare pentru a cooperat cu justiţia.
Legea invocată a fost cea de "lezmajestare"
Acuzata, premiată anul trecut de Fundaţia Internaţională a Femeilor din Mass-Media (International Women’s Media Foundation- IWMF), a fost arestată în luna marie 2009 în virtutea legii de "lezmajestate" şi eliberată condiţionat ulterior.

Regele Bhumibol, în vârstă de 84 de ani, este spitalizat din luna septembrie 2009. Familia regală thailandeză nu are niciun rol politic oficial, dar este protejată de o legislaţie foarte severă. În anul 2007, la un an după o lovitură de stat, guvernul instalat la putere de militari a apobat legea cibernetică. Printre prevederile acestei legi se regăseşte şi interdicţia publicării oricăror remarci care aduc ofensă monarhiei.

Conținutul antimonarhist este blocat online

Până în prezent, legea a fost folosită frecvent de diferitele guverne care s-au succedat la Bangkok pentru a reduce la tăcere opoziţia. Potrivit unui raport al Universităţii Thammasat din Bangkok, de la intrarea în vigoare a legii cibernetice, tribunalele thailandeze au invocat-o pentru a bloca numeroase website-uri, majoritatea pentru conţinutul lor antimonarhist.