Comemorare pe furtună în cinstea marinarilor de pe crucişătorul Moskva

Comemorare pe furtună în cinstea marinarilor de pe crucişătorul Moskva

Militarii spun că niciun război nu se termină până când familiile celor morţi nu află locul unde sunt îngropaţi aceştia şi nu îi comemorează. La Constanţa, s-a pus punct celui de-Al Doilea Război Mondial într-o atmosferă emoţionantă.

Moment emonţionat in largul Mării Negre la 25 kilometri de Constanţa. O mulţime de coroane de flori au fost aruncate in valuri de marinarii ruşi de pe nava Yamal a Forţelor Navale ale Federaţiei Ruse. O fanfară militară adusă special din Rusia a intonat imnul naţional iar un preot rus a oficiat slujba. O televiziune din Moscova a imortalizat evenimentul.

Zeci de oficiali militari ai Federaţiei Ruse, Ucrainei şi ai Forţelor Navale Române au comemorat astfel scufundarea distrugătorului “Moskva” in urmă cu 70 de ani, in apele române ale Mării Negre. S-a întamplat în zorii zilei de 26 iunie când navele flotei Uniunii Sovietice, “Moskva” şi “Harkov”, au bombardat portul Constanţa şi rezervoarele de combustibil din zona gării. Contratacul a venit din partea fregatelor române “Regina Maria” şi “Mărăşti” dar şi a bateriei de coastă germane “Tirpitz”.

În timpul retragerii, nava amiral a Flotei Navale a Uniunii Sovietice, “Moskva” a explodat, s-a rupt in două şi în numai 4 minute s-a  scufundat. 268 marinari au pierit in adâncuri odată cu distrugătorul. Forţele navale române au reuşit să salveze doar 69 de membri ai echipajului, inclusiv pe comandant.

Ceremonialul militar de astăzi nu ar fi fost însă posibil fără contribuţia esenţială a membrilor “Respiro Society”, cercetători, scafandri, ecologişti, arheologi, care, împreună cu scafandri din Rusia şi Ucraina, au reuşit să descopere epava. Şi aceasta după cel puţin doi ani de cercetări intense .

Nici acum, după 70 de ani, nu se ştie cum a fost distrusă nava Moskva. Partea română a susţinut că distrugătorul s-a lovit de o mină in dreptul localităţii Tuzla. Există şi varianta că un submarin rusesc l-a torpilat din greşeală. Nici oficialii ruşi nu par să ştie. Consulul Federaţiei Ruse la Constanţa, Reva Mikhail Mikhailovici, ne explică sobru că “doar specialiştii militari şi istoricii vor trebui să afle adevărul despre acest eveniment, s-ar putea să fie din cauza artileriei germane riverane, ori un submarin ori aviaţia”. 

Evenimentul militar din largul mării s-a terminat repede pentru că a fost  furtună. Coroanele aruncate in apă au dispărut in siajul navei militare şi au dispărut apoi in adâncuri către epava care încă mai ascunde o mulţime de enigme care urmează să fie elucidate. 

Ne puteți urmări și pe Google News