Evenimentul Zilei > International > 25 de jihadiști lichidați de trupele de comando siriene
25 de jihadiști lichidați de trupele de comando siriene

25 de jihadiști lichidați de trupele de comando siriene

Trupele guvernamentale siriene au eliberat o localitate de militanții Statului Islamic, pentru prima data în cadrul unei operațiuni de desant aerian, a declarat ministrul rus al apărării.

"În noaptea de 12 august, pentru prima oară de la începutul operațiunilor împotriva grupării teroriste Statul Islamic din Siria, forțele guvernului sirian au organizat și desfășurat o operațiune tactică de mare precizie în spatele liniilor militanților, rezultând în înfrângerea teroriștilor și eliberarea ulterioară a localității Al-Kadir (aflată la aproximativ 120 de kilometri vest de Deir ez-Zor). Operațiunea a fost condusă de generalul Suheil al-Hassan, unul dintre cei mai cunoscuți comandanți militari ai Siriei.

"Consilierii militari ruși au luat parte în mod direct la pregătirea operațiunii și la implementarea acesteia", a subliniat  ministrul rus al apărării.

Înainte de operațiune, elicoptere rusești Ka-52 au atacat un grup de militanți ai Statului Islamic din apropierea satului Al-Kadir, a declarat oficialul, adăugând că acestea au direcționat și atacul cu lansatoare de rachete al forțelor siriene.

"Operațiunea de asalt a început cu un atac bine țintit împotriva pozițiilor și a echipamentului militar deținut de Statul Islamic în zona respectivă. Atacul a fost efectuat cu lansatoare de rachete multiple de către forțele armate siriene și de elicoptere rusești Ka-52 Alligator. Elicopterele dotate cu instrumente pentru vizibilitate pe timp de noapte au direcționat foarte eficient atacul cu rachete, ducând la distrugerea armamentului și vehiculelor blindate ale teroriștilor", a declarat oficialul.

Trupele guvernamentale siriene au aterizat în apropierea așezărilor Khirbet Mikman și Al-Kadir (provincia Raqqa) situate la aproximativ 20 de kilometri de linia frontului. După atacul cu rachete, parașutiștii sirieni s-au deplasat în albia secată a râului ce duce spre Al-Kadir, cucerind un post de comandă și începând asaltul asupra satului.

"Într-o scurtă bătălie, parașutiștii sirieni, sub comanda generalului Suheil Hassan, au distrus bazele și depozitele militanților, precum și două tancuri și trei vehicule blindate. Parașutiștii au rămas pe poziție până la venirea grosului trupelor în zonă, în dimineața zilei de 12 august.

Acțiunile grupului de parașutiști, precum și eficiența atacului cu rachete contra militanților Statului Islamic a însemnat că armata guvernului sirian a cucerit localitatea Al-Kadir fără pierderi", a afirmat oficialul rus. Acesta a mai adăugat că teroriștii s-au retras, iar armata siriană a preluat controlul unei suprafețe de aproximativ 60 de kilometri pătrați, inclusiv a trei localități populate și două câmpuri petroliere.(TASS, AlMasadr news)