Colegiul Farmaciștilor somează din nou CNAS. Farmaciștii vor modificarea Sistemului Unic Integrat
- Cristian Raducanu
- 19 iunie 2024, 12:18
CNAS a primit o solicitare din partea Colegiului Farmaciștilor din România și a asociațiilor reprezentative să implementeze un nou flux de raportare în Sistemul Unic Integrat (SIUI) pentru farmacii.
Colegiul Farmaciștilor cere CNAS să intervină pentur modificarea sistemului e-Factura
Farmaciștii se tem că odată cu implementarea completă a sistemului de RO e-Factura, plățile către farmacii vor fi întârziate, iar cei care vor deconta consecințele sunt pacienții. Drept urmare, Colegiul Farmaciștilor solicită CNAS să urgenteze adoptarea unui nou flux de raportare în SIUI.
Farmaciștii argumentează că schimbarea modului de preluare a facturilor, verificarea acestora, cât și trimiterea documentelor pentru decontare vor necesita mai mult timp. Într-un final, efectuarea plăților către unitățile farmaceutice va dura mai mult timp.
Farmaciștii nu vor putea respecta termenul de cinci zile
Colegiul Farmaciștilor adaugă faptul că odată cu adoptarea sistemului RO e-Factura, farmaciștii vor intra în imposibilitatea de a respecta termenul legal de cinci zile pentru trimiterea documentelor fiscale către Spațiul Privat Virtual. Într-un comunicat de presă, instituția arată că doar raportarea facturilor către CNAS durează mai mult de cinci zile.
„Acest lucru duce la depăşirea automată şi independentă de acţiunea farmaciilor, a termenului de transmitere a facturilor în SPV. Asociaţiile reprezentative ale industriei au atras atenţia asupra acestei situaţii în ultimele trei luni. Atât în dialogul oficial cu reprezentanţi ai CNAS, cât şi ai Ministerului de Finanţe.
Poziţia şi argumentele industriei au fost înţelese. Dar CNAS nu a prezentat până acum o soluţie tehnică de modificare a raportărilor în SIUI. Care să le permită farmaciilor şi respectarea termenului stabilit în sistemul RO e-Factura", au afirmat reprezentanții farmaciștilor.
CNAS trebuia să găsească o soluție până la 1 iunie 2024
De la 1 iulie an curent, agenții economici, farmaciile inclusiv, care nu se încadrează în termenul de cinci zile pentru a trimite facturile fiscale vor suporta consecințe legale drastice.
„Considerăm că este discriminatoriu şi incorect ca farmaciile, în calitatea de furnizori de medicamente în slujba pacientului, care îndeplinesc o obligaţie de serviciu public să fie penalizate sever din cauza lipsei unei soluţii tehnice care trebuia deja implementată de CNAS până la 1 iunie 2024", se mai arată în comunicat.