Editura Evenimentul si Capital

Colecția de artă de la Topalu, în pericol să fie dezmembrată și vândută

Autor: | | 0 Comentarii | 1467 Vizualizari

Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu, parte din fabuloasa colecție a Muzeului de Artă Constanța, s-ar putea pierde. Fiul donatorului cere revocarea donației invocând neîndeplinirea clauzelor acesteia

Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța lucrează de o viață întreagă la acest muzeu. A venit prin repartiție guvernamentală în 1971 și de 46 de ani a rămas la același muzeu și este director de 27 de ani. Muzeul de Artă din Constanța, pe care îl conduce este reprezentativ pentru arta modernă românească dar și pentru colonia de pictură de la Balcic, adică are și structură națională și structură tematică

- EVZ: Ce îi conferă Muzeului structură tematică?

- Doina Păuleanu: Structura tematică este dată de faptul că Dobrogea a fost Drumul Soarelui pentru români, în primii ani ai secolului trecut când „Lumina Sudului” a început să-i intereseze foarte mult pe artiști. De aici le-a venit ideea acestui colorism foarte puternic, culorile pure reprezentând baza lucrărilor din secolul trecut. (...)


FOTO: Steriadi Alexandru Jean, Ahmet AliPe urmele lui Ovidiu

- Bimilenarul Ovidius la Constanța?

- Poetul de la a cărui moarte comemorăm 2.000 de ani, a fost relegat la Tomis, la marginea imperiului, la marginea lumii romane. Muzeul de Artă Constanța pregătește în acest sens o amplă expoziție - „Ovidius - Drumul Exilului”, care va fi deschisă în cele mai importante orașe în care s-a oprit Ovidius, în drum spre cetatea Tomis în iarna anului 8 spre anul 9. (...)În cadrul manifestării, vor expune cei mai importanți graficieni ai momentului din România, precum Mircia Dumitrescu, Florin Stoiciu, Aurel Bulacu, Anne Maria Orban, Sandu Matei Șerban, Emilia Kiss, Atena Simionescu, Suzana Fîntînariu, Zuzu Caratănase, Marieta Besu, Lelia Rus Pârvan și Loretta Băluță. Proiectul este făcut în colaborare cu Institutul Cultural Român.

Colecție impresionantă

- Cum este muzeul din Constanța acum? Cum a fost la începuturi?

- Muzeul este recent renovat și foarte frumos, are săli dedicate și o colecție reprezentativă fiecărui artist. (...) O sală mare a muzeului este dedicată în întregime lui Nicolae Grigorescu (34 de lucrări) a cărui semnătură monumentală este proiectată pe unul din pereții de la parter. Tonitza are o colecție completă cu aproximativ 30 de lucrări expuse numai la Constanța, la fel Theodor Pallady (...). În muzeu mai există lucrări ale lui Baba, Vasile Popescu, Petrașcu, Steriadi, Ciucurencu, Ressu, Henry Catargi, toți din perioada modernă a artei românești(...)

- Când a fost întemeiat muzeul?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI