Codul Rutier. Schimbări fără precedent: Cine rămâne fără mașină

Codul Rutier. Schimbări fără precedent: Cine rămâne fără mașină Diferența între devansare și depășire. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Numărul accidentelor produse de șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice a crescut considerabil în ultimaperioadă. În acest context, membri Partidului Social Democrat propun noi schimbări în Codului rutier.

Codul Rutier, amenzi

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Codul Rutier va fi modificat. Partidul Social Democrat propune noi schimbări la  legislația rutieră. Prin urmare, conducătorii auto băuți sau drogați nu vor mai putea urca la volan cel puțin 10 ani de la data comiterii infracțiunii.

Codul Rutier se modifică

Propunerile au fost anunțate chiar de premierul Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, noile amendamente ar urma să fie introduse în Codul Rutier în primele două săptămâni din actuala sesiune parlamentară. 

În acest sens, Palatul Victoria va iniția și un proiect de lege pentru completarea legislației în vigoare. Se vor introduce măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea traficului de droguri. Robert Cazanciuc, fostul ministru de Justiție a prezentat primele propuneri în ședința de astăzi a Partidului Social Democrat. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vor fi măsuri şi pentru cei care vor conduce sub influenţa alcoolului şi sub influenţa drogurilor, măsuri drastice şi propuneri venite de la colegi ca timp de cel puţin 10 ani să nu mai ai dreptul să deţii un permis de conducere când vei depistat de către Poliţie într-o  astfel de situaţie şi chiar confiscarea autovehiculului pe care îl foloseşti în momentul infracţiunii”, a anunţat Marcel Ciolacu.

Măsurile anunțate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu

În urma raportului efectuat de oameni legii privind accidentul din stațiunea 2 Mai, ministrul de Justiție, Cătălin Predoiu, a anunțat înăsprirea condițiilor de restituire a permisului de conducere. Măsurile îi vizează în special pe conducătorii auto care conduc sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor interzise.

În situația în care Codul Rutier va fi completat cu măsurile propuse de Cătălin Predoiu, termenul privind restituirea permisului de conducere va crește până la trei ani. Totodată, Predoiu a declarat că va propune aplicarea măsurii suplimentare de confiscare obligatorie a vehiculelor. 

Premierul României, Marcel Ciolacu, a salutat propunerile ministrului de Justiție. Însă, a spus premierul, nu sunt destul de dure. Președintele PSD este de părere că România are nevoie de un cadru legal mult mai dur pentru sancționarea infracțiunilor de conducerea autoturismului sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice, potrivit Digi 24.

În accepțiunea premierului este nevoie de un efort semnificativ pe care autoritățile trebuie să și-l asume în lupta împotriva traficanților de droguri. La ora actuală Codul Rutier prevede pedepse privative de libertate doar pentru șoferii băuți sau drogați care produc accidente mortale. Conducătorii auto aflați în situația amintită sunt judecați în baza legii Anastasia.