Codul Rutier. Șoferii care vor avea interzis la mașini puternice

Codul Rutier. Șoferii care vor avea interzis la mașini puternice Sursa foto: Arhiva EVZ

Tinerii șoferi cu vârste de până la 21 de ani nu vor mai avea dreptul să conducă mașini puternice. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normaitv ce va modifica Codul Rutier. Regula va fi aplicată și în cazul șoferilor începători care dețin permis de categoria B.

Codul Rutier urmează să fie modificat printr-un act normativ care va interzice tinerilor să șofeze mașini puternice. Regula se va aplica și șoferilor care au obținut permis de categoria B de mai puțin de un an. Măsura este menită să reducă numărul accidentelor rutiere, de pe șosele, provocate de tineri teribiliști sau de șoferi fără experiență.

O nouă propunere legislativă a fost depusă la Senat și are în vedere modificarea și completara unor prevederi din Codul Rutier.

În cazul adoptării în Parlament, legea în dezbatere va schimba multe lucruri în traficul rutier. Iar interdicția de a conduce mașini puternice este una dintre principalele modificări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Codul Rutier propus spre modificare

Tinerii cu vârste sub 21 de ani și persoanele care au obținut permis de mai puțin de un an să nu poată conduce mașini puternice. Măsura urmărește reducerea numărului de accidente rutiere provocate de tineri neexperimentați și începători în ale șoferiei.

Se știe că o mașină foarte puternică este și mai dificil de controlat. Iar riscul de accidente, în asemenea cazuri este mult mai mare.

Drept care, conform propunerilor de modificare la Codul Rutier, conducătorii auto cu vârsta de până la 21 de ani sau cu o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria B nu vor mai putea conduce mașini care depășesc 100 CP. În cazul vehiculelor electrice, interdicția se va aplica pentru cele cu motoare de peste 75 de kw.

Școală de șoferi/ șoferi începători

Noi reguli pentru cursanții școlilor de șoferi. Sursa foto: EvZ

Alte modificări propuse

Între alte modificări la Codul Rutier, propusă prin viitorul act normativ, se află și majorarea numărului de ore de pregătire la școlile auto. Astfel, un aspirant la permisul de conducere va trebui să urmeze un număr de ore teoretice și practice mai mare decât în prezent.

Pentru obținerea permisului de conducere categoria B, numărul orelor de teorie va crește de la 20 la 25. În cazul orelor de pregătire practică - conducere - cursanții vor trebui să urmeze cu zece ore mai mult. Creșterea va fi de la 35 la 45 de ore, dacă va fi modificat Codul Rutier.

Tot în acest context, această lege propune ca examinarea candidaților pentru obținerea permisului să fie făcută și de examinatori persoane fizice, atestați de către autoritatea competentă. Cu alte cuvinte, nu doar polițiștii rutieri vor putea susține examenele de conducere ci și alte persoane.

Codul Rutier se va modifica prin lege

Proiectul mai propune ca toți participanții la trafic să fie sancționați dacă folosesc telefoane sau a alte dispozitive care le distrag atenția de la trafic. Este vorba despre extinderea unei prevederi din legea actuală. În prezent Codul Rutier stabilește doar sancțiuni pentru șoferii care folosesc telefoanele în timp ce conduc.

Conform proiectului, aici vor fi incluși atât pietonii cât și bicicliștii și conducătorii de trotinete. Toți aceștia nu vor avea voie să folosească telefonul mobil sau alte dispozitive de înregistrare care le-ar putea distrage atenția de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore și luminoase sau indicații ale polițiștilor.