Codul Rutier. Noi teste pentru șoferi. Sunt vizați și cei care vor să-și ia carnetul

Codul Rutier. Noi teste pentru șoferi. Sunt vizați și cei care vor să-și ia carnetul Sursa foto: Arhiva EVZ

Noi modificări în Codul Rutier. Un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne prevede noi teste pentru șoferi. Sunt vizați și elevii școlilor de șoferi.

Noile prevederi din Codul Rutier îi obligă pe agenții de circulație să testeze conducătorii auto în autovehiculul cărora se găsesc recipiente cu alcool sau care prezintă semne că ar fi consumat substanțe halucinogene.

Codul Rutier. Atenție ce aveți în mașină

În conformitate cu noile prevederi din Codul Rutier, agenții de la Brigada Rutieră vor avea obligativitatea de a-i testa pe șoferii care au în mașină recipiente cu alcool sau care dau de bănuit că ar fi consumat droguri sau substanțe cu efect psihoactiv.

Prin urmare, separat de controalele pentru alcool și droguri, conducătorii auto pot fi testați și dacă au un istoric în acest sens sau au refuzat recoltarea de probe biologice ori au părăsit locul accidentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile prevederi din Codul Rutier sunt incluse într-un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne. Documentul vine în completarea OUG nr. 195/2002 privind creșterea siguranței rutiere.

Drept urmare, agenții de la circulație au obligativitatea de a testa conducătorii auto pentru stabilirea alcoolemiei. De asemenea, polițiștilor le revine sarcina de a solicita efectuarea testelor preliminare pentru depistarea substanțelor interzise în situația în care în autoturism se află recipiente cu alcool sau șoferul manifestă o atitudine care indică faptul că ar fi consumat substanțe cu efect halucinogen sau droguri.

Codul Rutier

Sursa foto: Arhiva EVZ

Alte noi prevederi stipulate în legislația rutieră

Măsurile noului proiect îi vizează și pe șoferii care se află în baza de date a Poliției pentru fapte ce țin de:

  • conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia
  • infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată;
  • contravenția – conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune, potrivit mai.gov.ro.

Prevederile din Codul Rutier stipulează în prezent ca șoferii autoturismelor, instructorii auto atestați să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere, precum și examinatorul autorității competente, în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, la solicitarea polițistului rutier.

O altă modificare amendată în Codul Rutier îi vizează pe cursanții care vor să obține permisul de conducere. Actul normativ aflat în faza de vot final în Parlamentul României prevede ca proba practică și teoretică,, pentru obținerea permisului de conducere, să poată fi susținută în orice localitate din țară. Indiferent de locul de reședință sau domiciliul solicitantului.