Codul rutier. Obligații pentru conducătorii auto care tractează alte vehicule

Codul rutier. Obligații pentru conducătorii auto care tractează alte vehicule Codul Rutier, Obligații pentru șoferii care tractează alte vehicule; Sursa foto: Arhiva EvZ

Codul Rutier stabilește reguli clare pentru remorcarea autovehiculelor. În lipsa unor cunoștințe temeinice despre legislația rutieră, participanții la trafic se pot alege cu amenzi semnificative sau mai rău, chiar cu dosar penale.

Codul rutier: prevederi clare pentru șoferi

În conformitate cu prevederile din Codul rutier, conducătorii auto au responsabilități clare atunci când vine vorba de adăugarea unei remorci sau tractarea unui alt autovehicul. Pe lângă normele de siguranță rutieră și semnalizarea corectă a remorcii, șoferii au obligativitatea să verifice dacă posedă permis de conducere valabil pentru categoriile din care fac parte autovehiculele.

De exemplu, pentru șoferii care au categoria B, Codul rutier specifică că masa maximă total autorizată nu poate fi mai mare de 3,5 tone. De asemenea, autovehiculul care tractează nu trebuie să remorcheze un vehicul mai greu decât masa proprie. În acest caz Codul rutier prevede excepții pentru vehiculele special concepute pentru tractare.

Poliția Rutieră

Control Poliția Rutieră; Sursa foto: Arhiva EvZ

Obligații și excepții

Conducătorii auto trebuie să aibă în vedere că tractarea se poate face doar prin intermediul unei bare metalice, cu o lungime de cel mult 4 metri. Și în acest caz Codul rutier admite excepții pentru mașinile a căror sistem de frânare, respectiv direcție nu este afectat. Pentru această situație se poate utiliza o șufă flexibilă omologată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Posesorii permiselor de conducere sunt obligați să semnalizeze corespunzător vehiculul tras. Este interzisă tractarea pe timp de noapte și în condiții de vizibilitate redusă a vehiculelor a căror sistem de semnalizare nu funcționează. În aceste cazuri legislația prevede ca tractarea vehiculului respectiv să fie efectuată doar dacă are aplicat o plăcuță cu mesajul „fără semnalizare”.

Autostrada

Autostrada; Sursa foto: Arhiva EvZ

Amenzi prevăzute în Codul rutier

Este interzisă transportul persoanelor pe platforma autovehiculului trăgător. De asemenea, se interzice remorcarea unui vehicul cu două roți, cu ataș sau fără, al cărui sistem de direcție funcționează defectuos. Codul rutier interzice remorcarea simultană a două sau mai multe vehicule, căruțe sau alte vehicule care sunt trase sau împinse cu mâna. Nu pot fi tractate autoturismele neînmatriculate sau neînregistrate.

Tractarea este interzisă pe drumurile acoperite de polei sau zăpadă. Șoferii pot împinge sau tracta, doar pe distanțe scurte, un alt automobil doar pentru a-i pune reporni motorul sau pentru a efectua manevre scurte. Încălcarea normelor amintite în legislația rutieră sunt sancționate cu categoria a IV-a de amenzi, de la 0 la 20 de puncte amendă. Astfel, amenzile vor avea valori cuprinse între 1.125 și 2.500 de lei.