Sute de nevăzători cu permis de conducere. Prefectul se întreabă unde e corupția, la Poliție sau în Sănătate
- Ionel Sclavone
- 18 ianuarie 2024, 14:43
Sunt multe filme de acțiune în care eroul principal este un cetățean orb, cu aptitudini excepționale. Deși vederea nu-l ajută, celelalte simțuri îl ajută să se descurce mai bine decât un om normal. De regulă, într-o astfel de producție apare câte un singur astfel de personaj, căci două ar fi prea mult. În viața reală, însă...
Județul Gorj pare a fi tărâmul care i-a inspirat pe producătorii filmelor de acțiune cu super-eroi nevăzători. Iar asta nu este doar o speculație de presă ci o informație oficială. Datele, făcute publice chiar de prefectul județului confirmă acest lucru.
Județul Gorj și șoferii nevăzători
În județul pe care Brâncuși l-a ales pentru a-și amplasa „Coloana Infinitului” pare că și-au dat întâlnire toți super-eroii nevăzători care populează filmele de acțiune. Este descoperirea pe care a făcut-o chiar prefectul județului, Iulian Popescu. Într-un control, prefectul din Județul Gorj a descoperit un număr record de persoane încadrate cu handicap vizual accentuat care dețin permise de conducere.
Or, cum ar putea șofa un nevăzător decât datorită unor calități speciale care să suplinească lipsa vederii.
Dincolo de partea ironică, situația este gravă. Prefectul de Gorj a descoperit că 170 nevăzători care au dreptul să conducă o mașină. Ba, mai mult, spune acesta, o parte dintre cei în cauză chiar își exercită acest drept, fără nici o restricție.
Autoritățile investighează cazul
Autoritățile din județul Gorj vor să dezlege misterul. Cum se poate ca 170 de nevăzători să dețină certificate de handicap și, totodată, să-și arate talentele de șoferi în trafic. Spre dezamăgirea iubitorilor de povești cu super-eroi, explicația este mult mai prozaică.
Prefectul crede că undeva s-a comis o ilegalitate. Ori la cei care au emis actele medicale, ori la cei care au eliberat permisele de conducere. Ipoteza ca cei 170 să fie membrii unei grupări speciale, înzestrați cu super-puteri va fi cercetată doar în cazul în care nu se confirmă primele două variante.
„Am primit anumite informări care subliniau că sunt persoane care încasează bani, pe cerificat de handicap, ca nevăzători, și, în același timp, au și permis de conducere. Dacă întâi avea certificat de handicap și apoi a luat permis de conducere, este clar că este o problemă de natură penală, iar toate aceste lucruri vor fi semnalate organelor abilitate”, spune Iulian Popescu, prefect în județul Gorj, conform Ediția de Dimineață.
Județul Gorj nu este singurul
Săptămâna trecută, patru cadre medicale de la Spitalul Județean din Târgu Jiu au fost arestate pentru luare de mită. Procurorii susțin că primeau șpagă pentru a întocmi dosare false de pensionare anticipată sau pentru a elibera adeverințe medicale pentru cei interesați să obțină permise de conducere. Aceasta ar fi o posibilă explicație a numărului mare de șoferi nevăzători.
O situație similară a fost descoperită anul trecut și în județul Olt. Doar că aici numărul șoferilor nevăzători era ceva mai mic, de „doar” 78 de persoane. La vremea respectivă, prefectul Mario De Mezzo spunea că va deschide o anchetă ca să stabilească dacă personajele cu pricina păcălesc statul.