Codul Rutier. Semaforul verde intermitent. Greșelile pe care le fac șoferii

Codul Rutier. Semaforul verde intermitent. Greșelile pe care le fac șoferiiSursa foto: Pixabay

Codul Rutier prevede amenzi mari pentru șoferii care nu respectă culoarea verde intermitent a semaforului. Sancțiunile ajung până la 785 de lei.

Codul Rutier prevede sancțiuni pentru șoferii care nu respectă semaforul verde intermitent, însă sunt destui participanți la trafic care nu știu cum să procedeze în situația menționată. Semaforul verde intermitent asigură fluidizarea traficului și oferă conducătorilor auto posibilitatea de a vira la dreapta, chiar dacă semaforul principal arată culoare roșie.

Amenzi prevăzute în Codul Rutier

Astfel, potrivit prevederior din Codul Rutier șoferii pot primi sancțiuni de până la 725 de lei, în cazul în care nu respectă culoarea verde intermitent a semaforului. Concret, înainte de a vira la dreapta șoferii trebuie să acorde prioritate atât pietonilor cât și participanților la trafic care au drept de trecere.

De regulă, semaforul intermitent este marcat printr-o săgeată de culoare verde care indică prioritate la dreapta sau la stânga, ori poate lua forma unei lămpi verzi sub care este montată o săgeată. Semaforul emite lumina verde intermitentă atunci când semaforul principal arată culoare roșie.

Codul Rutier, șoferi

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Când se aplică prioritatea la dreapta

Art. 59 (4) din Codul Rutier prevede că luminarea verde intermitentă a semaforului suplimentar indică permisiunea pentru vehicule de a-și continua traseul în direcția indicată, indiferent de culoarea semaforului principal, cu condiția acordării priorității vehiculelor și pietonilor cu drept de trecere.

Șoferi care încalcă această regulă vor fi sancționați în conformitate cu normele din Codul Rutier, în special conducătorii auto care încalcă regula de prioritate pentru pietoni sau alte autoturisme.

Codul Rutier: ce înseamnă verdele intermitent

Sursa foto: Arhiva EvZ

Codul Rutier prevede amenzi de până la 725 de lei în acest caz

În situația în care există o bandă specială, dedicată semaforului intermitent corespunzător marcată, încălcarea regulilor de schimbare a benzii de circulație atrage după sine o amendă de 330 de lei, adică două puncte amendă.

Repsectarea marcajelor rutiere și a regulilor specifice fiecărui tip de semafor este necesară pentru a menține o circulație fluidă și pentru a crește siguranța în intersecții.

Într-o altă ipostază, dacă ești pe o bandă cu verde la dreapta și vrei să schimbi direcția de mers spre drepta, dar sunt alte mașini în fața ta care își continuă mersul înainte, va trebuie să aștepți eliberarea benzii pentru a vira. Nu ești îndreptățit să claxonezi sau să dai flash-uri. În caz contrar, poliția poate aplica o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei pentru agresivitate în trafic, potrivit autovit.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News