Codul Rutier 2024. Amenzile pentru șoferii care circulă fără acest document

Codul Rutier 2024. Amenzile  pentru șoferii care circulă fără acest documentSursa foto: Arhiva EVZ

Codul Rutier prevede amenzi de 6.600 de lei pentru acei șoferi care circulă pe drumurile publice cu mașini care nu au Inspecția Tehnică Periodică (ITP) efectuată. Legea prevede obligația ca orice vehicul care circulă pe drumurile să aibă ITP valabil.

Codul Rutier 2024 prevede amenzi usturătoare pentru șoferii care circulă fără să aibă Inspecția Tehnică Periodică (ITP) la zi. Totodată, pentru vehiculele care circulă cu certificatul de înmatriculare suspendat, Codul Rutier prevede sancțiuni de 20 de puncte-amendă. În plus, șoferii vor rămâne și fără talonul și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului.

itp

Amenzi mai mari pentru șoferi din 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Codul Rutier prevede amenzi pentru lipsa ITP

ITP-ul reprezintă evaluarea și verificarea stării tehnice a vehiculelor în conformitate cu standardele de siguranță și de mediu. În România, ITP-ul este obligatoriu pentru fiecare vehicul care circulă pe drumurile publice, conform prevederilor din Codul Rutier.

Inspecția Tehnică Periodică se face în ateliere specializate, contra unor tarife care variază între 110 și 200 de lei. Sumele sunt stabilite în funcție de service-ul ales și de tipul vehiculului.

Unele ateliere auto percep un tarif diferențiat în funcție de motorizare, fie că este vorba despre benzină, diesel sau GPL.

Actele necesare pentru ITP

Șoferii care merg cu autovehiculele la un atelier service pentru inspecția periodică trebuie să prezinte o serie de documente. ITP este obligatoriu, conform prevederilor din Codul Rutier. Astfel, documentele cerute sunt următoarele:

  • Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto) – original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație;
  • Actul de identitate al conducătorului auto – original;
  • Poliță RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original;
  • Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de RAR

În cazul în care proprietarul este o societate de leasing se acceptă copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea „conform cu originalul”.

Poliția rutieră

Poliţia rutieră. Sursa foto: EVZ

Codul Rutier prevede amenzi uriașe pentru lipsa ITP

Legislația rutieră prevede amenzi usturătoare pentru șoferii care circulă cu un vehicul al cărui ITP a expirat. Conducătorul auto este  pasibil de aplicarea a două amenzi separate. În cazul în care ITP a expirat, autoritățile vor dispune, automat, și suspendarea înmatriculării.

Șoferii care circulă cu un vehicul fără ITP pot fi sancționați, conform regulilor din Codul Rutier, cu până la 20 de puncte de amendă. De asemenea, dacă vehiculul are înmatricularea suspendată, amenda este tot de 20 de puncte. Drept urmare, automat, într-o astfel de situație se ajunge la o sancțiune de până la 40 de puncte amendă.

Conform noilor reglementări, de la 1 ianuarie, punctul de amendă a fost stabilit la 165 lei. Iar acest lucru face ca sancțiunile pentru lipsa ITP să ajungă până la 6.600 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News