Codul Muncii. Ce trebuie să știe angajații care primesc salariul în numerar

Codul Muncii. Ce trebuie să știe angajații care primesc salariul în numerar Sursa foto: Ronald Carreño/ Pixabay

România. Codul Muncii prevede obligații clare pentru angajatori, în sensul că remunerația este elementul principal care trebuie precizat în contractul de muncă.

Codul Muncii, obligații pentru angajatori privind plata salariilor

Patronilor le revine obligația să stipuleze clar valoarea salariului, data plății, informații privind efecutarea plății și nu în ultimul rând modalitatea de plată. Respectarea criteriilor menționate anterior este o cerință obligatorie prevăzută de Codul muncii.

În caz contrar, angajatorii care nu îndeplinesc aceste dispoziții sunt pasibili de amenzi drastice, aplicate în funcție de gravitatea prevederilor încălcate. Datele existente pentru anul 2023 indică faptul că neplata salariilor a fost una dintre cele mai des întâlnite reclamații la Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Codul muncii, drepturi salariați

Legislația muncii Sursa Foto: Arhiva EVZ

Neplata salariilor, una dintre cele mai des întâlnite reclamații la ITM

Cu toate acestea, sunt angajatori care nu respectă prevederile din Codul muncii, în sensul că aleg să-și plătească angajații în numerar, fără a mai păstra și dovada efectuării plăților. O faptă care contravine dispozițiilor din legislația muncii, mai precis, este vorba de încălcarea art. 168 din Codul muncii, care atrage după sine sancțiuni semnificative.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inspectorii de la ITM Caraș Severin au emis un comunicat prin care au precizat că în urma unor controale au depistat mai multe nereguli la operatorii economici care nu au putut dovedi achitarea drepturilor salariale„ prin semnarea statelor de plată, precum și prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plății către salariat”. Motiv pentru care agenții economici au aplicat sancțiunile prevăzute în Codul muncii.

Legislația muncii prevede clar că plata salariului trebuie dovedită prin semnarea statelor de plată și a altor acte justificative care atestă faptul că salariatul a încasat remunerația așa cum este precizat în contractul individual de muncă.

Codul muncii prevede sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei

De asemenea, angajatorii au obligația de a arhiva statele de plată și alte documente justificative exact ca în cazul actelor contabile. În același timp, spre deosebirile de salariile livrate pe card, unde nu mai este nevoie de nici o dovadă, patronii sunt sfătuiți să pună angajații să semneze statele de plată odată cu ridicarea salariului.

Un aspect destul de important pentru angajatori având în vedere că în lipsa unor state de plate semnate corespunzător, inspectorii de la ITM au tot dreptul să aplice sancțiunile prevăzute în Codul muncii. Lipsa dovezilor care să ateste plata salariilor este asociată cu neplata remunerațiilor și se sancționează în conformitate cu OUG 117/2021.

Fapta se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare angajat în parte căruia i s-a încălcat dreptul la renumerație cu mai mult de 30 de zile, potrivit avocatnet.ro.