Codul de conduită al PSD, gol de conținut. Pentru fapte de corupție nu există sancțiuni politice clare
- Andreea Udrea, consultant politic
- 30 octombrie 2015, 11:55
Codul de conduită al PSD nu conține sancțiuni politice clare pentru faptele de corupție, acestea urmând să fie propuse, după caz, de către Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau după caz Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj și transmise Biroului Permanent Județean sau Biroului Permanent Național. Cu alte cuvinte, în funcție de propunerile venite se pot da sancțiuni politice diferite la aceleași fapte de corupție.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că PSD este un partid "curat", iar Codul de etică pe care îl discută membrii Comitetului Executiv Naţional nu vizează înlăturarea unor colegi din partid.
"Acest Cod nu este pentru a se înlătura unii colegi din partid. E un document în care sunt prinse principiile de politică, de etică, în care credem, ale fiecărui membru al PSD. (...) Este vorba de o nouă abordare a politicii din partea noastră. Social democraţii, în general, sunt oameni cinstiţi, respectuoşi, serioşi şi nu mai vrem ca din cauza unora dintre noi (...) pe partid să se pună etichete generale. Cuprinde reguli atât de conduită şi comportament, cât şi creează posibilitatea aplicării unor sancţiuni în condiţiile în care se încalcă aceste reguli sau în condiţiile în care unii dintre membrii PSD se găsesc într-o situaţie penală generată de fapte de corupţie", a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.
Ce prevede statutul PSD:
"În cazul în care, pentru fapte de corupție, un membru de partid se află într-una din următoarele situații:
- punerea în mișcare a acțiunii penale;
- începerea urmăririi penale;
- dispunerea arestării preventive;
- trimiterea în judecată;
- condamnarea în primă instanță;
- pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitivă cu executarea pedepsei privativă de libertate, Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau după caz Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cercetează speța și face propuneri către Biroul Permanent Județean sau Biroul Permanent Național, după caz.
Biroul Permanent Județean sau, după caz Biroul Permanent Național la propunerea întemeiată a Comisiei Județene, respectiv a Comisiei Naționale de Etică, Integritate sau Arbitraj, poate dispuneurmătoarele sancțiuni:
- Retragerea sprijinului politic;
- Suspendarea din funcția politică;
- Suspendarea din calitatea de membru de partid;
- Excluderea din partid".