Editura Evenimentul si Capital

Laura Codruţa Kovesi a susţinut interviul pentru reînvestirea în funcţia de procuror-şef al DNA: "Numărul demnitarilor investigaţi e IMPRESIONANT. Anul 2015 a fost cel mai BUN din ISTORIA DNA". CSM a dat aviz FAVORABIL

Laura Codruta Kovesi
Autor: | | 41 Comentarii | 2159 Vizualizari

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine luni în faţa Secţiei pentru procurori a CSM pentru a susţine proiectul de management. Laura Codruţa Kovesi a fost propusă pentru reînvestirea la conducerea Direcţiei, pentru un mandat de trei ani. Avizul consultativ urmează să fie trimis ministrului Justiţiei, care va transmite propunerea preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE: CSM a avizat favorabil reînvestirea în funcţia de procuror-şef anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi. A fost un vot unanim, iar conform procedurii, preşedintele Klaus Iohannis urmează să ia decizia finală privind noul mandat al lui Kovesi în fruntea DNA.

UPDATE: ”Avem o unitate de parchet care se bucură de încrederea a 61% din populație și depășește cu mult încrederea în instituții fundamentale ale statului de drept. Doamna Kovesi a atins viteza de croazeiră, în care instituția este matură, funcționeaza foarte bine, și cred ca in aceste condiții minstrul Justiției a avut suficiente motive pentru a propune reînvestirea procurorului șef”, a declarat Raluca Prună.

La rândul său, Laura Codruța Kovesi a precizat, la începutul interviului că printre obiectivele sale se numără asigurarea continuității în cadrul DNA, precum și recuperarea prejudiciilor.

"Proiectul meu managerial are două părți, prima parte, modul în care am implementat măsuri, am prezentat obiectivele pe care doresc să le atingem. Asigurarea continuității și stabilității în DNA, creșterea transparenței și îmbunătățirea relațiilor cu publicul, recuperarea prejudiciilor. Datele statistice ne arată că a crescut numărul de rechizitorii, numărul inculpaților trimiși în judecată a crescut în fiecare an. În ceea ce privește numărul demnitarilor investigați, cifrele sunt impresionante, la fel și în ceea ce privește masurile asiguratorii”, a declarat Laura Codruța Kovesi la începutul interviului.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie trebuia să susţină în 25 martie planul de management în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dar interviul a fost amânat pentru luni, la cererea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, care a trebuit să plece la Bruxelles, la Consiliul Extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne convocat ca urmare a atentatelor din Belgia, scrie digi24.ro.

Kovesi va veni luni, la ora 10:00, în faţa procurorilor din CSM pentru a prezenta realizările din cei trei ani de mandat la DNA şi obiectivele pentru următorii trei ani.

După interviul procurorului-şef al DNA, Secţia pentru procurori a CSM va trimite la Ministerul Justiţiei avizul consultativ privind reconfirmarea în funcţie a Codruţei Kovesi.

Ministrul Justiţiei anunţa, la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că ia act de performanţa susţinută a instituţiei şi îşi asumă propunerea de reînvestire a procurorului-şef Codruţa Kovesi, pentru ca DNA să aibă un management stabil.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, în 3 martie, că a fost informat de propunerea ministrului Justiţiei, trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, de reînvestire la şefia DNA a Codruţei Kovesi, şeful statului adăugând că rezultatele acestei instituţii vorbesc „de la sine”.

În proiectul de management pentru un nou mandat de trei ani la conducerea DNA, Laura Codruţa Kovesi arată că principala vulnerabilitate şi cea mai mare provocare pentru DNA este creşterea continuă a volumului de activitate.

Laura Codruța Kovesi susţine că este nevoie de noi ofiţeri judiciari care să efectueze interceptări telefonice şi ambientale.

Kovesi a scris, în raportul de activitate, că în mandatul sau „s-au făcut analize periodice ale soluţiilor de restituire sau achitare care au fost diseminate procurorilor DNA în vederea evitării pe viitor a unor greşeli de natura procedurală”.

În opinia șefei DNA, se impune continuarea măsurilor de prioritizare a soluţionării dosarelor, „criteriile utilizate vizând valoarea prejudiciului, riscul prescrierii faptelor sau riscul ca prin intermediul funcţiei persoanei să continue activitatea infracţională”.

În acelaşi timp, Kovesi crede că este necesară dezvoltarea Serviciului Tehnic, prin suplimentarea resurselor umane şi materiale, dar şi prin asigurarea unor forme de pregătire profesională specifică.

„Astfel, pentru monitorizarea în timp real a comunicaţiilor interceptate, pentru realizarea de supravegheri operative şi înregistrări ambientale în spaţii publice sau private, DNA are nevoie de noi lucrători de politie judiciară, autovehicule de diverse tipuri, logistică pentru efectuarea interceptărilor ambientale”, se mai arată în document.

Kovesi consideră că priorităţi în activitatea viitoare a DNA trebuie să fie „continuarea investigaţiilor importante pentru societate, a cauzelor de corupţie la nivel înalt, investigarea unor dosare complexe şi un grad înalt de diversificare a cazuisticii penale”.

Laura Codruța Kovesi arată că şi-a îndeplinit obiectivele stabilite la preluarea mandatului de procuror-şef al DNA, în cei aproape trei ani fiind înregistrate cele mai impresionate cifre de la înfiinţarea instituţei.

Astfel, în 2015, comparativ cu 2012, au crescut numărul rechizitoriilor cu 52,56 la sută şi numărul inculpaţilor trimişi în judecată cu 51,93 la sută, iar procentul de achitări a scăzut la 7,63 la sută.

SCHIMBARE de ULTIMA ORA la rezultatele de la Evaluarea nationala! Ce se intampla cu NOTELE postate online

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI