Evenimentul Zilei > Actualitate > S-a DESCOPERIT codicele de autodistrugere a celulelor canceroase. Ar putea fi cheia pentru noile tratamente
S-a DESCOPERIT codicele de autodistrugere a celulelor canceroase. Ar putea fi cheia pentru noile tratamente

S-a DESCOPERIT codicele de autodistrugere a celulelor canceroase. Ar putea fi cheia pentru noile tratamente

Această descoperire ar putea duce la abandonarea chimioterapiei care, alterând genomul celulelor, riscă să provoace tumori secundare.

S-a descoperit codicele de autodistrugere a celulelor: în viitor ar putea deveni cheia pentru tratamentele anti cancer, cu scopul de a împinge la ''sinucidere'' doar a celulelor tumorale. Descoperirea soseşte din America, de la Northwestern University. Ca şi şirul de informaţii ale unui software, codicele este închis în fiecare celulă a organismului şi devine activ când celulele se transformă din cauza unei tumori. Codicele de autodistrugere a celulelor este încorporat într-o proteină veche de sute de mii de ani, a cărei funcţie este de a proteja organismul de cancer. Pentru a o putea face, controlează producerea moleculei RNA (acid ribonucleic), mâna dreaptă a ADN-ului (acid dezoxiribonucleic), micile secvenţe de gene care ca şi un regizor reglează expresia altor gene.

''Acum, după ce cunoaştem codicele, putem face să se dezlănţuie mecanismul fără a trebui să recurgem la chimioterapie şi fără a interfera cu genomul'', observă coordonatorul cercetării, Tomas Spies. Să cunoşti codicele înseamnă de fapt să poţi controla armele anti cancer, adică acele micro-Rna pe care organismul le foloseşte în mod normal ca să se apere şi să le activeze pentru a ataca celulele bonave.

''Putem folosi micro Rna-urile direct şi să zdrobim întrerupătorul care declanşează autodistrugerea'', adaugă Peter. Noua strategie oferă şi avantajul de a nu mai avea numeroasele efecte colaterale ale chimioterapiei, care modificând genomul celulelor, riscă să provoace tumori secundare, ci se merge pe cale naturală, utilizând un mecanism pe care natura l-a dezvoltat'', notează TGCOM24

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: