Cod rutier 2022. Sancțiuni uriașe pentru excesul de noxe. Câți bani trebuie să scoată din buzunar șoferii
- Emma Cristescu
- 16 octombrie 2022, 10:28
Șoferii riscă amenzi uriașe pentru o defecțiune la mașină care nu poate fi detectată fără aparate de măsură. Așa că o vizită la un service specializat în astfel de probleme devine obligatorie.
Oamenii legii anunță amenzi usturătoare pentru excesul de noxe. Traficul auto este responsabil pentru majoritatea noxelor, iar șoferii care poluează atmosfera vor fi sancționați.
Poluarea poate duce la boli pulmonare dificile, iar autoritățile vor să pună punct acestei probleme care durează de ani întregi, în special în Capitală. Conducerea unui autovehicul care, în mers sau staţionare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa II de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă, respectiv de la 580 lei – 725 lei.
Sancțiunile pentru aceste fapte nu se limitează la puncte sau amendă. Mașinile pot fi oprite pentru efectuarea unui asemenea control iar dacă neregulile constatate sunt grave se poate reține chiar și talonul mașinii.
Cu cât se scumpesc rovinietele
O directivă europeană propune ca șoferii să plătească taxe de poluare în funcție de noxele emanate. Camioanele și autocarele care depășesc 3,5 tone trebuie să achite taxă pe kilometru, potrivit proiectului asumat de PNRR prin care Uniunea Europeană finanțează șantierele de autostradă din țară. Reprezentantul CNAIR a anunțat cu cât vor fi mai scumpe roviniele pentru mașinile vechi sau mari.
„Serviciul de tarifare electronică ar trebui să pună la dispoziția acestora echipamente de bord personalizate și o asigurare a funcționalității acestuia, punerea la dispoziție a unor mijloace acceptate pentru efectuarea plății tarifului sau acceptarea unui alt mijloc de plată folosit de acesta, încasarea tarifului, virarea către entitatea care îl percepe, gestionarea relațiilor contractuale în ceea ce privește utilizatorul, securitatea și confidențialitatea în ceea ce privește funcționarea sistemului de tarifare rutieră și nu în ultimul rând protecția datelor cu caracter personal”, a precizat Lucian Calmuș, reprezentant CNAIR pentru Digi24.
În prezent, prețul rovinietul este:
a) Categoria A - autoturisme
7 zile – 3 euro;
30 de zile – 7 euro;
90 de zile – 13 euro;
12 luni – 28 euro.
b) Categoria B
7 zile – 6 euro;
30 de zile – 16 euro;
90 de zile – 36 euro;
12 luni – 96 euro.
c) Categoria C
1 zi – 4 euro;
7 zile – 16 euro;
30 de zile – 32 euro;
90 de zile – 92 euro;
12 luni – 320 euro.
d) Categoria D
1 zi – 7 euro;
7 zile – 28 euro;
30 de zile – 56 euro;
90 de zile – 160 euro;
12 luni – 560 euro.
e) Categoria E
1 zi – 9 euro;
7 zile – 36 euro;
30 de zile – 72 euro;
90 de zile – 206 euro;
12 luni – 720 euro.