Cocaina, drogul preferat al europenilor

Cocaina, drogul preferat al europenilor

Traficantii de cocaina au invadat Europa, consumul acestui drog ridicandu-se, in cativa ani, la un nivel istoric, mai ales in Spania si in Marea Britanie, au declarat expertii reuniti la Madrid.

"Cocaina va atinge in Europa niveluri similare celor observate in Statele Unite in anii 1980", a avertizat Karen Tandy, directoarea Agentiei anti-drog americane DEA (Drug enforcement administration), cu ocazia celei de a 25-a Conferinte Internationale despre stoparea consumului de stupefiante.

In jur de 10 milioane de europeni, adica aproape 30 la suta dintre adultii de pe continent, au prizat cocaina macar o data in viata lor, ceea ce este un record, potrivit raportului Observatorului European de droguri si toxicomanie din anul 2006.

Marea Britanie si Spania sunt tari fruntase in top. Cel putin patru la suta dintre adultii acestor tari recunosc ca au prizat cocaina anul trecut, in timp ce media europeana este de unu la suta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spania a fost principala "poarta de intrare" a cocainei, din cauza legaturilor istorice si lingvistice pe care le are cu America Latina. Autoritatile spaniole au confiscat, intre anii 2001 si 2005, o medie anuala de 39 de tone de cocaina, principala sursa de provenienta fiind Columbia, prima tara producatoare mondiala a acestui drog.

Stretegia cartelurilor sud-americane pentru Europa are la baza o logica comerciala: piata americana fiind saturata, cocaina se vinde mai scump in Europa, unde apare mai rar.

Pentru a pacali politistii, traficantii columbieni transporta cocaina prin porturile unor tari africane, unde nu exista supraveghere atenta, iar coruptia este mai raspandita.

Pentru a pune capat acestei situatii, mai multe tari europene, printre care Marea Britanie, Franta, Irlanda, Italia, Spania, Portugalia si Tarile de Jos, au decis crearea unui organism comun in care operatiunile politistilor din aceste state sa aiba loc pe mare. Acest sistem va fi inaugurat in acest an la Lisabona.